BANJA LUKA

Dodik nakon sastanka s Vučićem: RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost

Srbija vodi računa o RS, predsjednik Vučić to najbolje čini, rekao je Dodik

Obraćanje Milorada Dodika. RTRS

Piše: Fu. M.

22.4.2021

Nakon sastanka Savjeta za saradnju između RS i Srbije medijima su se obratili predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Cvijanović se na početku zahvalila pomoći koju Srbija daje RS, ali i FBiH u borbi protiv pandemije.  

Istakla je da je razgovarano i o projektu Banja Luka – Beograd te o izgradnji aerodroma u Trebinju.

- Nama treba stabilnost, nadam se da ćemo je postići jačanjem ekonomije. U našoj saradnji nema ništa loše, želimo samo dobro našim građanima - kazala je Cvijanović.

Dodik je istakao da RS do sada nikada nije imala značajniju posjetu delegacije Srbije RS-u.

- Našom saradnjom ne želimo nikog da ugrozimo. Srbija vodi računa o RS, predsjednik Vučić to najbolje čini. Danas se RS može pohvaliti brojnim projektima koje je Srbija napravila u RS – istakao je.

Rekao je i da je Vučića upoznao sa trenutnom političkom situacijom u BiH koja je veoma loša.

- Iz Sarajeva čujemo zahtjeve za eliminaciujiom RS. Problem im predstavlja i Srbija. Pokušavaju da nam nalijepe etikete koje nisu pristojne. Pitaju me kako je moguće kako da živimo s nnjima u FBiH. RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost. RS se hoće graditi. Nema tri posto Srba koje razumiju trenutnu politiku. Oni hoće da ukinu RS i to je SDA napisala u deklaraciji. Jasno su kazali da im je politički cilj eliminacija RS. To je realna opasnost – istakao je Dodik.

Sa press konferencije. RTRS

- Ne želim ja da polemišem s Bakirom Izetbegovićem bilo šta, niti da dijelim bilo šta s njim, ja ne dijelim s njim nikakve vrijednosti, ne dijelim ni BiH s njim, ali to ne zavisi ni od njega ni od mene. BiH je podijeljena ne zato što ja tako hoću, niti Izetbegović, nego jer je historija to tako učinila. Mi rat nećemo voditi, sa njima ništa ne može da se riješi. Očigledno oni misle da sa mirom ne može ništa da se riješi jer su njihovi ciljevi ratni ciljevi - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.