PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić u Banjoj Luci: Ne pada nam napamet da razmišljamo o sukobima i ratovima

Mi smo poslije Drugog svjetskog rata i drugih sukoba uvijek ostajali bez međusobnih komunikacija, istakao je Vučić

Detalj sa press konferencije. Instagram

Piše: Fu. M.

22.4.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom RS Željkom Cvijanović.

BiH je u cjelini za Srbiju treća izvozna destinacija, kazao je na početku obraćanja Vučić, ističući da trgovinska razmjena u budućnosti može biti veća.

- Što se tiče Savjeta za saradnju RS i Srbije, saslušao sam ih pažljivo šta misle o političkoj situaciji. Trebamo da dobro znamo da je mir naša budućnost i da je rad naša budućnost – kazao je Vučić.

Govorio je pomoći općinama u BiH koje Srbija finansijski pomaže različitim projektima.

- Mnogo toga ćemo uraditi kada je u pitanju infrastruktura. Bit će to primjer onoga što možemo da uradimo za naš narod i sve građane RS i BiH. Razgovarali smo i o aerodromu u Trebinju. Vrijednost tog projekta je između 19 i 20 miliona eura. Potrebne su godine da bi taj aerodrom stao na noge. Mi ćemo te troškove finansirati – istakao je Vučić.


Vučić u Banjoj Luci. Instagram

Izgradnjom infrastrukture, povezuju se dvije zemlje, naglasio je Vučić.

- Mi smo poslije Drugog svjetskog rata uvijek ostajali bez međusobnih komunikacija. Nemamo ni jedan autoput koji nas je direktno spajao. Moj prijedlog je da gradimo prugu Beograd – Sarajevo – kazao je Vučić.

Istakao je i da su delegacije RS i Srbije razgovarale i o drugim brojnim temama, poput borbe protiv organiziranog kriminala.

- Posebno sam počastvovan da ću postati počasnim građaninom ovog divnog grada. Učinit ću sve da uradimo što više za Banja Luku – dodao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentira posljednje izjave Bakira Izetbegovića Vučić je kazao:

- Srbija želi prijateljske odnose s Bošnjacima i Hrvatima. Ne pada nam napamet da razmišljamo o sukobima i ratovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.