AVAZ OTKRIVA

Sebija kupila lijekove od firme koja nabavlja avione i brodove

"Erkona" prošle godine nabavila i 150.000 testova na koronavirus za potrebe FBiH, a direktor Mioč ustvrdio je da je ponuda ocijenjena najboljom u KCUS-u

Sebija Izetbegović potpisala ugovor. Avaz

Piše: Miralem Aščić

22.4.2021

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović na čelu, suprugom Bakira Izetbegovića, lidera SDA, dodijelio je firmi „Erkona“ iz Sarajeva ugovor o nabavci medicinske opreme, lijekova i proizvoda za ličnu njegu u vrijednosti od 288.144 maraka, otkriva „Dnevni avaz“.

Vanjska trgovina

U cijenu nije uračunat PDV, a ugovor koji je objavljen na portalu Javnih nabavki potpisan je 15. aprila i važi do 15. oktobra ove godine.

Ova firma je prošle godine nabavila i 150.000 testova na koronavirus za potrebe FBiH, a po ugovoru s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) i Vladom FBiH. Za taj dio posla isplaćena su im 4,5 miliona KM. Međutim, kasnije je otkriveno da je posrednik u poslu, kao uvoznik, bila „Sono Medical“, jer „Erkona“ nije imala potrebnu dokumentaciju Agencije za lijekove BiH.


Ugovor između „Erkone“ i KCUS-a potpisan 15. aprila ove godine. Avaz

U medijima je objavljeno da se ova firma bavi uvozom namještaja. Ali u Registru poslovnih subjekata navedeno je da je riječ o kompaniji čiji je početni kapital 2.000 KM i da su osnovani kao „privredno društvo za proizvodnju, usluge, unutrašnju i vanjsku trgovinu“.

Međutim, na stranici Javnih nabavki, s podacima istim kao u Registru poslovnih subjekata (Paromlinska br. 33) piše da je glavna djelatnost ove firme „posredovanje u trgovini mašinama, industrijskom opremom, brodovima i avionima“.

Nabavila lijekove. Avaz

Nigdje se ne navodi djelatnost nabavke medicinske opreme ni lijekova. Direktor ove firme je Boro Mioč, a osnivač Ertekin Kolašinac.

Sofisticirana oprema

Mioč je prošle godine, kada su mediji otkrili da je ova firma učestvovala u sumnjivoj nabavci 150.000 testova iz Južne Koreje, istakao da je ova „kompanija registrirana za promet opreme za kontrolu hrane i lijekova, odnosno sofisticirane opreme“ i da su se zbog toga prijavili za nabavku testova. Međutim, zvanično, tih podataka o poslovanju nema nigdje.

Zanimljivo je da se tadašnji direktor FUCZ-a, optuženi u aferi „Respiratori“ Fahrudin Solak nije mogao uopće sjetiti imena firme koja je nabavila testove za Federaciju.

Šta je navedeno u podacima o registraciji. Avaz

Kasnije je Mioč, obrazlažući zbog čega je izabran za ovaj posao, za jedan sarajevski portal rekao da je „ponuda ’Erkone’ ocijenjena najboljom u KCUS-u, s kojeg je dalje traženo od Federalne uprave civilne zaštite da se ’Erkonina’ ponuda i prihvati“.


Osnovna djelatnost firme navedena na stranici Javnih nabavki. Avaz

Solak se nije mogao sjetiti imena firme

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, na pres-konferenciji 8. aprila prošle godine kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi. Ali nekoliko dana kasnije, tačnije 15. aprila, izjavio je da je 150.000 testova nabavljeno od firme „Erkona“ iz Sarajeva. Zanimljivo je da SIPA i Tužilaštvo i dalje vode istragu o nabavci testova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.