VLADA FBIH

Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost poštanskog prometa

Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, rekao Lasić

A. J.
  • Lasić potpisao ugovor uime Vlade FBiH

    Lasić potpisao ugovor uime Vlade FBiH

    Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH


Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je, uime Vlade FBiH,  u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem.

 

Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.

 

- Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog  ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, kao što su roditelji djece sa smetnjama u razvoju, demobilizirani branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja sa odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obaveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima "BH Pošta" Sarajevo i "Hrvatska pošta" Mostar – rekao je ministar Lasić

 

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018. godine, Vlada Federacije BiH i Sindikat "BH Pošte" su 10. avgusta 2020. godine potpisali ugovor u istovjetnom tekstu sa primjenom do kraja marta 2021. godine, čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tokom važenja kolektivnog ugovora.

 

Pregovarački timovi su 2. marta usaglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju saglasnost dale su uprave "BH Pošta" Sarajevo i "Hrvatska pošta" Mostar, kao i reprezentativni sindikat "BH Pošte".

 

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263. sjednici, dala saglasnost i ovlastila ministra Lasića za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora uime Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Više o temi Denis Lasić

SPREMAJU SE I OTKAZI
Ko želi aerodrom gurnuti pod koncesiju?!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na