KANTON SARAJEVO

Vlada KS i EBRD potpisali mandatno pismo, 20 miliona eura za javni prijevoz

Projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP GRAS

Unaprijedit će se efekti i prethodnih projekata finansiranih od EBRD-a. Pres-služba KS

A. J.

22.4.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuela Nesl (Manuella Naessl) potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prijevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema "Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4".


Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka. Osim toga, projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP GRAS.




Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.


- Kada je riječ o adaptivnom upravljanju saobraćajem, svrha projekta je savremeni sistem za upravljanje i nadzor saobraćaja. Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30 posto brži na već postojećim saobraćajnicama - rekao je ministar Šteta.


Projektom je također planirana nabavka dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima.


- Dio projekta je i restruktuiranje GRAS-a i zbrinjavanje viška uposlenih - istakao je ministar Šteta.


Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prijevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.


- Sretan sam da nastavljamo započete aktivnosti vezane za projekte sa EBRD-om koji se tiču javnog prevoza. Ovaj projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz - rekao je premijer Forto.


Nesl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prijevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

Uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva. Pres-služba KS

Obnova tramvajske pruge

- Danas smo potpisali mandatno pismo za pripremu narednog projekta ulaganja u e-mobilnost. Kroz Projekt bi se finansirao adaptivni sistem upravljanja saobraćajem koji će smanjiti prometne gužve na raskrsnicama duž dviju glavnih gradskih ulica istok-zapad, a također ćemo podržati i reorganizaciju javnog prijevoza, te kupnju dodatnih novih, učinkovitih tramvaja. Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa - rekla je Nesl.


Podsjećamo, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.