POČINJE 27. APRILA

Peti ekonomski forum BiH: Fokus na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja

Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima

Peti ekonomski forum BiH bit će održan online 27. aprila. Avaz

Piše: A. Č.

22.4.2021

Peti ekonomski forum Bosne i Hercegovine će biti održan online 27. aprila 2021. godine s početkom u 11 sati.

Glavni govornici na forumu su Geri Džejkobs (Garry Jacobs), predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti, i Ismail Serageldin, dopredsjedavajući „Nizami Ganjavi International Center“ i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke. Program Ekonomskog foruma BiH 2021 je koncipiran u dvije panel-sesije:

- IN SEARCH FOR „NEW NORMAL“

- GREEN ECONOMY: FROM SDGs OVER GREEN EUROPE TO WESTERN BALKANS AND BOSNIA AND HERZEGOVINA

U prvom panelu, zajedno s Džejkobsom, govorit će Fibi Konduri (Phoebe Koundouri), predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010.-2012., i prof. dr. Sabina Silajdžić, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Moderator prve sesije je prof. dr. Zlatko Lagumdžija, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021 će otvoriti prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Fokus ovog foruma je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste „novo normalno“ u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima.

Ovogodišnji Ekonomski forum je organiziran u saradnji s Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti (Foundation Shared Societies and Values - SSV), Nizami Ganjavi međunarodnim centrom (Nizami Ganjavi International Center - NGIC) i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti (World Academy of Arts and Sciences - WAAS).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.