POTPISAN SPORAZUM

Erik Larson: U prvih 100 dana Općina Ilidža je dokazala da je lider u borbi protiv korupcije u KS

Raduje me kada imamo hrabre ljude koji žele raditi transparentno i koji svojim radom dokazuju svoju opredjeljenost u borbi protiv kroupcije, rekao je Larson

A. J.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, u prisustvu savjetnika za borbu protiv korupcije Erika Larsona (Eric), predsjedavajućeg općinskog vijeća Tarika Stambolića i dopredsjedavajućih Samira Avdića i Redže Lemezana, potpisali su danas Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije u ovoj lokalnoj zajednici.

Niz mjera i aktivnosti

Potpisivanjem ovog sporazuma Općina Ilidža postala je dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo i pristupit će implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS, Odluke o Registru imenovanih lica u KS i Odluke o Registru podataka o javnim nabavkama, čime će ovi registri biti uspostavljeni u ovoj općini i ustanovama kojima je ona osnivač, a sve u cilju povećanja transparentosti rada.

- Općina Ilidža je u prethodnom periodu implementirala i realizirala niz mjera i aktivnosti sa ciljem poboljšanja transparentnosti rada, usklađenosti poslovanja sa zakonskim odredbama i uspostavom efikasne javne uprave. Želimo se zahvaliti Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, Američkoj ambasadi u BiH i gospodinu Eriku Larsonu na saradnji u proteklom periodu ali i za pružanje bezrezervne podrške u svim reformskim procesima u narednom periodu - kazao je Muzur.

Kafedžić je istakao je da je potpisivanje ovog sporazuma veliki korak za Općinu Ilidža, koji pokazuje opredjeljenost za transparentan rad i prevenciju i borbu protiv korupcije. Ured intenzivno radi na okrupljavanju antikoruptivne zajednice kako bi sve jedinice lokalne samouprave bile integrisane u jedinstveni antikoruptivni sistem.

Larson je izrazio zadovoljstvo u svoje ime, kao i u ime Američke ambasade u BiH na potpisivanju Sporazuma o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije između Općine Ilidža i Ureda.

Dodatni motiv

- U prvih 100 dana rada Općina Ilidža dokazala je da je lider u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Današnje potpisivanje sporazuma je još jedan konkretan korak u ovoj borbi i Američka ambasada je ponosna što može da podrži ove procese. Raduje me kada imamo hrabre ljude koji žele raditi transparentno i koji svojim radom dokazuju svoju opredjeljenost u borbi protiv kroupcije. Općina Ilidža je pozitivan primjer antikorupcijskih procesa - istakao je savjetnik Larson.

Na kraju, načelnik Muzur se zahvalio Larsonu na tome što je prepoznat rad Općine Ilidža i dodao da je to dodatni motiv i ohrabrenje za buduće korake i djelovanje Općine Ilidža, objavio je Muzur na društvenim mrežama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na