KAŽU DA JE TO BILO UMIJEĆE

U novom spotu Dodik pravda zaduženje od 300 milona eura, Tegeltija i Šeranić mu pomažu

Prema njegovim riječima, na Londonskoj berzi su se jagmili ko će otkupiti obveznice RS

A. K.
  • Milorad Dodik

    Milorad Dodik

    Foto: Screenshot


U okviru kampanje u kojoj se poziva na samostalnost bh. entiteta RS, SNSD je snimio novi reklamni spot koji se pojavljuje na Youtubeu.

Ovim spotom vladajuća stranka u RS nastoji da opravda nedavno zaduženje od 300 miliona eura preko Londonske berze. U spotu lider ove SNSD-a Milorad Dodik govori kako MMF ima niže kamate, ali su one uslovljene političkim zahtjevima.

- To zadire u ustavno pravni poredak - kaže Dodik u videu. Rekao je da nije lako odbiti MMF i pridobiti nekog drugog da uloži novac u ovaj entitet.

Destinacija za investiciju

Opozicija nije uspjela u svojim namjerama, poručuje Dodik.

- To je umijeće onih koji to rade, a mi smo to uradili. A oni koji to razvaljuju, ova opozicija, su to isto pokušali i pokazali su svoje umijeće. Nisu uspjeli - govori Dodik.

Prema njegovim riječima, na Londonskoj berzi su se jagmili ko će otkupiti obveznice RS.

- Ljudi su se zainteresirali, smatraju da se radi o sigurnoj destinaciji za investiciju, kao što je Banja Luka i RS - navodi on.

Potom manji bh. entitet poredi sa drugim državama.

- Mi smo nisko zaduženi, naš javni dug čak ni sa ovim zaduženjem neće preći 43 posto, što znači da je pod kontrolom i manja nego kod nekih drugih zemalja - naveo je.

Pomoć finansijskog sektora

U pravdanju ovog nimalo jeftinog zaduženja pomaže mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- MMF je imao političke zahtjeve i zato je Vlada RS odbila to zaduženje - objašnjava on i dodaje da će finansijski sektor pomoći malim i srednjim preduzećima da se razvijaju.

- 100 miliona je uloženo da se privreda pomogne u ovoj godini - kaže Tegeltija.

Kao treći pomogać koji narodu treba objasniti da ovo zaduženje pojavljuje se Alen Šeranić, ministar zdravstva RS.

- Ova godina pokazala je koliko je važno da se ulaže u zdravstvo. Mala, ali velika RS je pokazala da može da nabavi respiratore, vakcine, opremu. Jako je važno imati jak zdravstveni sektor. To nije trošak, to je investicija - kaže Šeranić.

NA VRH

Podijeli članak na