POSJETA BiH

Šef IOM-a Eugenio Ambrosi: Razmatrati dugoročnija rješenja o migrantima

Održani sastanci s različitim nivoima vlasti

A. Ovčina
 • Eugenio Ambrosi posjetio Bosnu i Hercegovinu

  Eugenio Ambrosi posjetio Bosnu i Hercegovinu

  Foto: A. OVČINA


Šef osoblja Internacionalne organizacije o migrantima (IOM) Eugenio Ambrosi posjetio je BiH i tim povodom zajedno sa čelnicom IOM-a Laurom Lungaroti (Lungarotti) obratio se medijima na današnjoj press konfereciji u prostorijama UN-a.

Prema riječima Lungaroti, ovo je prvi put da osoba visokog nivoa dolazi u UN s javnim obraćanjem. 

Razgovaralo se o detaljima posjete i porukama vezanim za pružanje humanitarnog odgovora, te drugim dugoročnim mjerama za podršku BiH u upravljanju migracijama. Smatra da treba početi razgovarati, planirati i pripremati se za sveobuhvatniji sistem upravljanja migracijskim tokovima u BiH.

Suradnja IOM-a i UN-a

Razlog njegovog dolaska je kako bi IOM još jednom potvrdio svoj angažman i podršku vladi, kao i općinama. 

- Razlog moje posjete je dvojak, s jedne strane da steknem direktni utisak o aktivnostima koje IOM provodi zajedno s partnerima iz UN-a, vlasti i sektora nevladinih organizacija kao odgovor migracijskim tokovima, a drugi razlog je da se sastanem s vlastima i da kroz svoje prisustvo, neko ko dolazi iz kabineta generalnog direktora, još jednom potvrdim vlastima naš interes i našu spremnost da pojačamo saradnju za potrebe upravljanja migracijama u BiH. Također, želim da se poveća nivo saradnje i podrške koju IOM već pruža vlastima na općinskom, kantonalnom i državnom nivou - istakao je Ambrosi.

 • Ambrosi: Želimo da podržavamo i gradimo kapacitete vlasti

  Ambrosi: Želimo da podržavamo i gradimo kapacitete vlasti

  Foto: A. OVČINA


Sastanci s delegatima BiH

Tranzitne centre, Bihać, kamp Lipa i Boriće posjetio je Ambrosi sa Selmom Cikotićem, ministrom sigurnosti BiH. Rekao je da je zadovoljan nivoom koordinacije koju predvodi Ministarstvo sigurnosti.

Nakon obilaska, stigao je u Sarajevo gdje je održao sastanke s različitim nivoima vlasti. Ambrosi je izrazio zadovoljstvo i istakao kako mu je drago vidjeti unapređenje privremenog smještaja u Lipi i napredak izgradnje ovog centra.

- Razgovori s vlastima uglavnom su se fokusirali na niz specifičnih stvari. Prva stvar je humanitarni odgovor na migracijske tokove kroz BiH, koji se mora nastaviti jer su potrebe ljudi još uvijek prisutne, ali trebamo početi planirati i pripremati se za jedan sveobuhvatan i jedan holističan sistem upravljanja migracijskim tokovima u ovoj zemlji - kazao je Ambrosi. 

Prema njegovim riječima IOM želi pojačati angažman lokalnim zajednicama, koje su domaćini grupama migranata, naglašavajući važnost uključivanja lokanih zajednica, ne samo vlasti, već građana koji žive u tim zajednicama kako bi se smanio pritisak u društvu.

- Želimo da podržavamo i gradimo kapacitete vlasti da preuzimaju vođstvo i kontrolu nad upravljanje migracijskim tokovima - poručio je Ambrosi.

 • Ambrosi: Početi razmatrati dugoročnija rješenja

  Ambrosi: Početi razmatrati dugoročnija rješenja

  Foto: A. OVČINA


Rješenje problema

Na pitanje kako će se riješiti problem s migrantima, on je istakao da treba početi razmatrati dugoročnija rješenja.

Istakao je kako privremeni smještaj grupa migranata, koji su trenutno ovdje nije rješenje. 

- Dugoročnija rješenja tiču se mogućnosti dobrovoljnog vraćanja u zemlje porijekla, zatim spajanje porodica gdje je to moguće kod osoba koje imaju članove koji imaju zakonit boravak u zemljama Evrope - zaključio je Ambrosi. 

NA VRH

Podijeli članak na