PREDSJEDNIK FBIH

Čavara za HMS: Politika SDA došla je u sukob s politikama SAD i EU

Provedba presuda Ustavnog suda BiH navedena je i u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je

Marinko Čavara. Agencije

HMS

23.4.2021

Politika SDA i lidera te stranke Bakira Izetbegovića je u sukobu sa stavovima i Sjedinjenih američkih država i Europske unije, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za HMS.

On je podsjetio na pismo američkog državnog sekretara Entoni Blinkena (Antony Blinken) u kojem se spominje potreba izborne reforme i provedbe kako presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako i domaćih sudova.

- Provedba presuda Ustavnog suda BiH navedena je i u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a to je nedavno nedvosmisleno kazao i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) - kazao je Čavara.


Skidanje okova je spin

On je ocijenio da je nedavni prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da SDA prihvata da Hrvati trebaju moći izabrati legitimne predstavnike u Dom naroda, čak i u Predsjedništvo BiH, ali da moraju prihvatiti reduciranje ovlasti federalnog Doma naroda samo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa apsolutno neprihvatljiva.

- Izetbegović se ponašao kao da on nešto Hrvatima daje. Pa će on onda dati Hrvatima da ostvare jedno pravo koje im garantuje Ustav, pod uslovom da se odreknu drugog ustavnog prava. Pa nismo blećci da na to pristajemo - kazao je.

Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a, BiH komentirao je i Izetbegovićeve najave o “skidanju okova” nakon izbora 2022., kako bi se osigurala vladavina većine u FBiH.

- Skidanje okova je spin iza kojeg stoji pokušaj eliminiranja prava Hrvata da mogu izabrati svoje legitimne predstavnike, onako kako im to jamči Ustav i presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Međunarodni faktori već su prepoznali da bošnjačka unitaristička politika pokušava izigrati međunarodne mirovne sporazume. I oni su, i SAD i EU, jasno dali do znanja da stoje na stajalištu poštivanja i Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, ali i presuda ne samo međunarodnih sudova već i Ustavnog suda BiH. Jasno je, dakle, da je politika SDA i drugih bošnjačkih stranaka, koje ne prihvaćaju provedbu presuda Ustavnog suda BiH u sukobu s politikom i Sjedinjenih Američkih Država i EU - kazao je Čavara naglasivši kako posebno ohrabruju stavovi koje je nedavno u tom smislu, u pismu Predsjedništvu BiH iznio američki državni sekretar Blinken.


Sklanjanje fokusa javnosti

Zato vjeruje da će u ovoj godini biti provedene i presude Ustavnog suda BiH, ali i Suda iz Strasbourga, bez čega neće biti moguće održati izbore iduće godine.

– Također je ohrabrujuća i inicijativa Republike Hrvatske, iskazana kroz non-paper, o kojem će raspravljati Vijeće Europske unije, a koja je na tragu politike SAD i EU - dodao je.

Upitan kako komentira pojavu non-papera, koji govori o podjeli BiH i zemalja zapadnog Balkana kako bi se stvorile velika Albanija, velika Srbija i velika Hrvatska, Čavara kaže kako je to izmišljotina.

– Određeni krugovi koji smišljaju razne tzv. afere i spinove zaključili su kako bi takva jedna izmišljotina bila zgodna da se stvori ambijent u kojem bi se u drugi plan stavila obaveza izmjene Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i presuda Evropskog suda, da se fokus javnosti skloni s afere “Respiratori” i onog što se događa na UKC Sarajevo - kazao je Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.