EKSKLUZIVNO

Održano ročište policajcu Josipu Bariću za slučaj "Memić": Iz KCUS-a su dali krvavi džemper Alise Mutap njenoj porodici, nakon čega je uništen

Kao da sam pao s Marsa. Ista je procedura za sve radim ovako 20 godina i opet bih sve isto uradio. Nemojte me zatvarati, ne mogu utjecati na svjedoke, kaže Barić

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

23.4.2021

Barić: Sačinio i potpisao službenu zabilješku. Avaz

U Sudu BiH pred Hasijom Mašović, sutkinjom za prethodni postupak tužilac Ćazim Hasanspahić obrazložio je prijedlog za određivanja jednomjesečnog pritvora policajcu Josipu Bariću koji se tereti da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, a koji je mogao biti krunski dokaz u dokazivanju ubistva Dženana Memića.


Na početku ročišta rečeno je da je Barić lošeg imovnog stanja jer ima kredit te da je završio fakultet za sport. On se tereti za organizirani kriminal i pomoć počiniocu poslije učinjenja krivičnog djela i nezakonito posredovanje. Tužilac se u obrazloženju osvrnuo na službenu zabilješku koju je sačinio Barić o izuzimanju odjeće Dženana i Alise.


- Radi se o obimnoj istrazi. Proširena je na još šest osoba. Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio – kazao je tužilac Hasanspahić.


On je naveo da je Tužilaštvo BiH već pružilo zaštitu za šest svjedoka.


Utjecaj na svjedoke

- Osumnjičeni bi sigurno utjecao na svjedoke ako ostane na slobodi. Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise Mutap samo crne farmerice i kožna jakna. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa – naveo je Hasanspahić.


Tužilac je ponovio da su osumnjičeni u ovom predmetu ranije nudili novac za dokaze i da su podmetali dokaze te je predložio da se pritvor Bariću odredi iz svih pritvorskih razloga.


Barićev branilac Kadrija Kolić naveo je da njegov klijent kao policajac postupa „kako Bog zapovijeda“ te je naveo da je sarajevsko tužilaštvo već istraživalo Barića te je ta istraga obustavljena. Zatražio je da Sud odbije prijedlog Tužilaštva i da se Bariću odrede mjere zabrane.


- Ovo je gusta čorba za javnost, a ja ću se pobrinuti da ne bude gusta Barićem – kazao je Kolić.


Ko je pao s Marsa

On je pročitao iskaz koji je Barić dao tužiocu,a u kojem tvrdi da je sve činio po pravilima struke.


Tu se navodi da prilikom krivičnih djela za koja se može izreći kazna duža od pet godina jedan inspektor ide na uviđaj a drugi na KCUS gdje su povrijeđene osobe. U ovom slučaju i Barić i njegov kolega koji je svjedok tužilaštva bili su u KCUS-u.



Tužilac Hasanspahić obrazložio prijedlog za pritvor. Avaz

Kolić je tokom svog obraćanja sudu krivicu usmjeravao na Barićevog šefa Hasana Dupovca koji je ranije pritvoren te na Merisa Ćatu koji je bio tužilac u ovom predmetu, a sada ima status svjedoka.


Na kraju se i Barić obratio sudu.


- Pet godina me napadaju sa svih strana. Poslije porodice oštećenog meni je najviše stalo da se ovo završi. Kao da sam pao s Marsa. Ista je procedura za sve radim ovako 20 godina i opet bih sve isto uradio. Nemojte me zatvarati, ne mogu utjecati na svjedoke – kazao je Barić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.