SLUČAJ PRISLUŠKIVANJA

Stanić: Da obezbjeđenje nije skinulo bubicu s revera gradonačelnika, on bi objavio snimak razgovora s Vučićem

Prisluškivanje, ne jedne nego u ovom slučaju više štićenih ličnosti, krivično djelo, kažnjivo zatvorom, kaže Stanić

Srna

Stanić: To je lično nepoštovanje

Foto: Agencije


Pokušaj prisluškivanja i špijunaže visokih državnih službenika tokom nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjoj Luci u najmanju ruku je neetično i neprofesionalno i dovodi u pitanje odnosa između Republike Srpske i Srbije, ocijenio je šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u banjalučkoj gradskoj Skupštini Neven Stanić reagujući na potez gradonačelnika Draška Stanivukovića.

-Ovakav postupak ne predstavlja samo iskazivanje ličnog nepoštovanja prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, već i prema najvišim izabranim zvaničnicima srpskog naroda - rekao je Stanić.

On ističe da su Dan grada i svečanu akademiju, nažalost, obilježili propusti, sa jedne strane grupe protokolarno neiskusnih ljudi, a s druge strane bezgranična želja za snimanjem i slikanjem svakog pokreta prvog čovjeka Banje Luke, što polako dovodi do prezasićenja, saopćeno je iz Ujedinjene Srpske.

-Da obezbjeđenje nije skinulo bubicu s revera gradonačelnika, on bi objavio snimak zatvorenog razgovora i napravio još veće poniženje instituta gradonačelnika, ali i stavio veliku mrlju na grad Banju Luku. Uzevši to u obzir, obezbjeđenje je spasilo gradonačelnika od ostavke - smatra Stanić.

On ističe da u praksi u većini slučajeva svako imenovano ili izabrano lice koje prisluškuje visoke državnike automatski treba da podnese ostavku iz poštovanja prema tom zvaničniku, prema instituciji i državi iz koje dolaze, ali i iz poštovanja prema svome gradu kojem je nanesena međunarodna šteta, a pogotovo kada se radi o očiglednom i flagrantnom postupku.

-I tome ide zakon u prilog gdje je prisluškivanje, ne jedne nego u ovom slučaju više štićenih ličnosti, krivično djelo, kažnjivo zatvorom - navodi Stanić i dodaje da su što se tiče protokola, tu, također, prekršena pravila u nekoliko navrata.

Stanić podsjeća da su delegacije Republike Srpske i Srbije nekoliko minuta čekale u predholu Banskog dvora da ih dočeka domaćin gradonačelnik, a treba da bude suprotno, da domaćin dočeka svoje uvažene goste i uvede ih u salu.

-A u sali, nakon dolaska delegacija RS-a i Srbije, dolazi do instant-izmjene protokola. Nakon uručenja nagrade Ključ grada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovog obraćanja, dolazi do uručenja nagrade drugom licu od strane gradonačelnika, koji nakon toga drži i završni govor - rekao je Stanić.

Pravila nalažu, podsjeća on, da se domaćin obraća prvi otvaranjem svečane akademije, a gost posljednji.

Stanić ističe da je u ovom slučaju gost predsjednik suverene države, čime se dodatno povećava ozbiljnost situacije, da se ovim činom gost može uvrijediti, a definitivno se ponižava institucija iz koje dolazi i koju predstavlja.

Veliki propust, ističe Stanić, napravljen je i nepozivanjem potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz Banje Luke Milana Petkovića, koji treba da dobije izvinjenje iz Kabineta gradonačelnika i šefa protokola.

On ističe da ovdje ne postoji sujeta nego objektivnost i poštivanje funkcije, jer su ostali poslanici iz Banje Luke pozvani, a potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nije.

-Trebalo bi obratiti pažnju na istorijske činjenice i datume u uvodnim izlaganjima kada pokušavate da ispadnete načitani, a niste. Za neke je ovo elementarno (ne)znanje, ali manastir Liplje je iz 13., a ne iz 16. vijeka - naveo je Stanić.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak, 22. aprila, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjoj Luci ušao s “bubicom” i pokušao da ga snima, ali mu je oduzeta.

NA VRH

Podijeli članak na