AVAZ SAZNAJE

Slučaj "Memić": Određen pritvor policajcu Josipu Bariću koji je sakrio krvavi džemper Alise Mutap

Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu, kazao tužilac Hasanspahić

Barić: Prikrivao ubice. Avaz

Piše: Admir Aljimi

24.4.2021

Sutkinja Suda BiH Hasija Mašović na prijedlog tužioca Ćazim Hasanspahić odredila je jednomjesečni pritvor Josipu Bariću koji se tereti da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, a koji je mogao biti krunski dokaz u dokazivanju ubistva Dženana Memića, saznaje portal "Avaza".

Podsjećamo da je jučer održano ročište za određivanje pritvora , a tužilac se u obrazloženju osvrnuo na službenu zabilješku koju je sačinio Barić o izuzimanju odjeće Dženana i Alise.

- Radi se o obimnoj istrazi. Proširena je na još šest osoba. Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio – kazao je jučer tužilac Hasanspahić.

On je naveo da je Tužilaštvo BiH već pružilo zaštitu za šest svjedoka.

- Osumnjičeni bi sigurno utjecao na svjedoke ako ostane na slobodi. Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise Mutap samo crne farmerice i kožna jakna. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa – naveo je jučer  Hasanspahić.

Tužilac je jučer kazao da su osumnjičeni u ovom predmetu ranije nudili novac za dokaze i da su podmetali dokaze te je predložio da se pritvor Bariću odredi iz svih pritvorskih razloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.