PREDSJEDNIK DNS-A

Nešić: Kao Srbin, ne osjećam se komotno kad me Izetbegović naziva genocidašem i prijeti ratom

BiH će imati svijetlu budućnost kada dobronamjerno shvate jednu stvar, a to je da BiH ima onoliko koliko se svi u njoj komotno osjećaju, navodi predsjednik DNS-a

Nenad Nešić. Arhiv

Piše: D. Hadžović

24.4.2021

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, prokomentirao je za „Avaz“ najavu da bi opozicone stranke u Federaciji i RS mogle formirati jedinstven blok protiv opozicione vlasti.


Dosta je politike konfrontacija

Nešić navodi da i Federaciji BiH, kao i Republici Srpskoj trebaju promjene i odgovorni političari koji će u prošlost poslati politiku konfrontacija, dok mladi odlaze a narod sve siromašnije živi.

- Jasno je da garnitura SDA-SNSD-HDZ nije sposobna da rješava probleme i da tenzijama jedni drugim nabacuju loptice, igrajući na kartu nacionalne mobilizacije birača. Što je njihova retorika snažnija, to je narod siromašniji, a kriminal i korupcija bujaju. Zahvaljujući njima postali smo zarobljeno društvo. Te političke partije treba poslati u prošlost. Ako ništa, od njihovog ’’dobra’’ i zbog njihove nesposobnosti da nabave vakcine, dnevno u BiH umire 80 ljudi. I jednako umiru svi – i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Predsjendik DNS kazao nam je da je Bosni i Hercegovini potreban reset odnosa. To, prema njegovim riječima, sadašnje vladajuće partije nisu u stanju da urade. Najveću odgovornost za to, prema njemu, imaju političke partije sa sjedištem u Sarajevu, jer predstavljaju i narod koji je najbrojniji.

-  BiH će imati svijetlu budućnost kada dobronamjerno shvate jednu stvar, a to je da BiH ima onoliko koliko se svi u njoj komotno osjećaju. Kao Srbin, ja se ne mogu osjećati komotno u zemlji u kojoj lider najveće bošnjačke partije moju djecu i mene naziva ’’genocidašima’’ i prijeti ratom, a pri tom sam ja taj koji ne živi u gradu u kojem sam rođen, navodi Nešić.



Prihvatiti Dejton

Nešić ističe kako su on i DNS spremni sarađivati sa svakom političkom partijom iz Federacije koja kaže da prihvata dejtonsku strukturu BiH, poštuje Republiku Srpsku i srpski narod.

- To je temelj resetovanja postojeće klime i odnosa. Kada se napravi to bazno povjerenje i otklone strahovi, onda se lako mogu definisati teme na kojima postoji konsenzus. Mjera patriotizma danas nije ko će snažnije pljunuti u susjedno dvorište, kao što radi vladajuća trojka, nego ko će nabaviti više vakcina, otvoriti više radnih mjesta, povećati penzije i plate, stvoriti bolji privredni ambijent, reformisati javna preduzeća tako da budu efikasna, imati bolje škole i fakultete, bolju zdravstvenu zaštiti, napraviti više autoputeva i puteva, navodi Nešić.

Predsjednik ističe da kako bi volio da se RS i FBiH takmiče po pitanjima ko će se efikasnije obračunavati sa kriminalom i korupcijom.

- Nisam razmišljao o formalnoj platformi za izbore 2022, ali dijelim stav da i RS i FBiH trebaju snažnu alternativu i promjene koje će biti na bolje, a ne samo radi promjena. Kao što jednom prilikom reče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ’’treba da se stavimo u cipele onog drugog’’. Kada to uradimo, kada počnemo razmišljati kako naši postupci i riječi djeluju na onog drugog, i koje su posljedice tog što kažemo i uradimo, onda će ovdje biti i više odgovornosti i normalnije će se živjeti. Vrijeme je da konačno prozremo i zautavimo to nabacivanje loptica Bakir-Mile-Dragan, i počnemo živjeti kao sav normalan svijet, smatra Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.