REAKCIJA

Softić i Zvizdić potvrdili da su bili u Beogradu kod Aleksandra Vučića

Sastanak je održan u Vladi Srbije; trajao je nepuna dva sata i na istom se diskutovalo o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od značaja za obje zemlje.

Piše: M. Aš.

24.4.2021

Softić i Zvizdić: Šta su radili u Beogradu. Avaz

Nakon što je Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku sinoć objavio da su potpredsjednici SDA Safet Softić i Denis Zvizdić bili emisari koje je Bakir Izetbegović poslao u Beograd da prenesu poruku Aleksandru Vučiću da se previše ne uzbuđuje i ne reagira na skup koji će nekoliko dana kasnije u Vijećnici održati lider SDA s političarima i intelektualcima, u vezi s revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, oglasili su se  Softić i Zvizdić.

Oni su uputili demant Hadžifejzoviću koji prenosimo i cjelosti:

   Zbog teških i netačnih kvalifikacija koje Ste iznijeli u Vašem dnevniku od 23.04.2021 godine, a u cilju istinitog informisanja javnosti, tražimo od Vas da objavite naš demant pogrešne interpretacije sadržaja našeg sastanka sa tadašnjim Premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem 15.02.2017 godine, te Vas istovremeno informišemo o sljedećem:

   1. Inicijativa za sastanak je došla neformalnim kanalima od strane jednog ministra iz tadašnje Vlade Srbije koji je smatrao da, bez obzira na Reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije u Hagu, treba sačuvati dobre bilateralne odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine.

   2.SDA BiH je prihvatila njegovu dobronamjernu sugestiju da bi jedan takav susret mogao biti od koristi za buduće bilateralne odnose dvije države.

   3.Sastanak je održan u Vladi Srbije; trajao je nepuna dva sata i na istom se diskutovalo o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od značaja za obje zemlje.

   4. U toku razgovora spomenuto je i pitanje najavljene Revizije. Mi smo Premijeru Vučiću saopćili naš stav da Bosna i Hercegovina ima i pravo i obavezu prema žrtvama genocida da pokrene Reviziju u Hagu; da će Revizija biti pokrenuta i da to po našem sudu ne bi trebalo da bude prepreka za buduće bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije. O ovoj temi se sa naše strane ništa ni više ni manje nije kazalo, jer o budućoj sudbini Revizije ili o pravnim i proceduralnim detaljima njenog pokretanja nismo ni mogli razgovarati, jer nijedan od nas dvojice nije bio uključen u bilo koju fazu rada na izradi i pokretanju Revizije.

Zbog svega prethodno navedenog, smatramo da je svako tumačenje ovog sastanka van navedenih činjenica pogrešno i netačno, naveli su Zvizdić i Softić.

Podsjećamo da je sastanak u Vijećnici lidera SDA Bakira Izetbegovića s političarima i intelektualcima u vezi revizije presude protiv Srbije po tužbi BiH za genocid održan 17.februara 2017.godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.