NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Bajden: Nad Armenima je počinjen genocid

Ispovijest Jasmina Lisaka čija je trudna supruga umrla na respiratoru

Piše: Avaz.ba

25.4.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Dnevni avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Bajden: Nad Armenima je počinjen genocid.

Opozicioni lideri iz oba entiteta poručuju da su spremni zajednički djelovati s ciljem rušenja vlasti koju predvode Izetbegović i Dodik.

U petak je najavljeno da bi opozicione stranke iz Federacije i Republike Srpske prvi put na nivou čitave države mogle napraviti veliku opozicionu koaliciju koja bi se zajedničkim snagama suprotstavila vladajućoj koaliciji koju čine SDA, SNSD, HDZ i DF.

Lideri opozicionih stranaka za „Avaz“ su komentirali ideju pravljenja velike koalicije u BiH i poslali jasan odgovor Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću, liderima SNSD-a i SDA.

Jasmin Lisak, suprug Melihe Lisak, 24-godišnjakinje koja je preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije nekoliko dana u sedmom mjesecu trudnoće, u ispovijesti za “Avaz” prepričao je njene posljednje dane.

Osim što mu nisu dozvolili ni da je vidi ni da joj donese stvari, njegovoj supruzi Melihi su uzeli i mobitel, pa se nisu mogli ni čuti. Kaže nam da je jedva dobivao ljekare pozivima na fiksne brojeve telefona.

Komentar dana napisala je Larisa Sarajlić-Ramović: „Oskar je naš“.

Šta stoji u pozadini političkog transfera: Radikalni Efendić ulaskom u SBiH spašava i SDA.

Nakon višemjesečnih špekulacija i priprema, konačno je dogovorio sebi novi angažman. Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad napušta SDA i preuzet će Stranku za BiH.

Nema nikakve sumnje da će prelazak Efendića predstavljati značajan vjetar u leđa stranci koja je, nakon poraza Harisa Silajdžića u utrci za Predsjedništvo 2010., te potom i njegovog povlačenja iz politike, polako otišla u zaborav i postala marginalan faktor u političkom životu Bosne i Hercegovine.

Donosimo i razgovor sa Damirom ef. Peštalićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Na stranama Globusa možete pročitati: Bajden priznao genocid nad Armenima. U izjavi kojom je jučer obilježio 106 godina od početka masakra, Bajden je napisao:

- Svake godine na ovaj dan prisjećamo se života svih onih koji su umrli u genocidu počinjenom nad Armenima u Osmanskom carstvu i obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo više nikada ne ponovi.

Slučaj “Memić” dobiva novu dimenziju: Šta otkriva iskaz pritvorenog Barića.

Na stranama Mozaika možete pročitati o restauraciji tvrđave Stari grad u Travniku, ali i o studenticama koje su napravile prirodan proizvod za jačanje imuniteta.

U rubrici „Staro Sarajevo“ zanimljivosti o Miljacki i potocima. Uspjeh Richmo nd Park Međunarodne osnovne škole Sarajevo: Učenici na Owlypia intelektualnom takmičenju osvojili 18 medalja.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Amiru Brboviću, koji se tereti za krivično djelo pokušaj ubistva.

U ponovljenom sudskom postupku Đorđu Bojkiću (31) iz Lopara u Okružnom sudu u Bijeljini, nakon što je Vrhovni sud RS presudom od 30. jula prošle godine poništio presudu ovog suda kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Luke Stevića (34) iz sela Jablanica kod Lopara, iznesene su završne riječi tužilaštva i odbrane.

Jusuf Nurkić odigrao najbolju utakmicu sezone: Vjerujem ljekarima, najgore je prošlo.

Darko Todorović iz Splita za „Dnevni avaz“: Dolaskom u Hajduk, napravio sam korak naprijed.

U današnjem broju „Dnevnog avaza“ je i zanimljiv i sadržajan prilog „Panorama“.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.