SNIMAK IZ SUDNICE

Kako akteri afere "Respiratori" na viberu tračaju jedni druge: "Bio mi je Fikret jutros, nije dobro izračunato"

U jednoj poruci Novalić kaže: "Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati", a Ganibegović na to kaže: "Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega"

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

26.4.2021

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".


Novinar portala "Avaza" bio je u sudnici. 


Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.


Na današnjem ročištu tužilac Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili malovi te viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog štaba CZ.


U jednoj poruci Novalić kaže: "Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati".


Ganibegović na to kaže za Solaka: "Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega".


Šta misle Hrvati

Novalić dodaje: "On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak".


Kalajdžić piše: "Mujica se prodaje za 100 maraka".


Radi se o porukama od 24. marta 2020. u kojima je prema stavu Tužilaštva BiH vidljivo iniciranje Novalića da smjeni Federalni krizni štab jer, kako je naveo u jednoj od prepiski, "ima previše mekušaca".


- Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve - naveo je u jednoj od poruka Novalić, a na to mu Kalajdžić odgovara: "Mi moramo sve izmjeniti u Kriznom štabu i preglasati sve što treba".


Optuženi s braniocima u sudnici. Screenshot

Novalić je dodao: "Treba i Solaka smijeniti". Nakon toga je Novalić konstatirao "da ja imam na raspolaganju 20 miliona rasporedio bih ih po kantonima i smirio situaciju".


Tužilac Pašić je prezentirao i izvod iz "whatsapp" prepiske Hodžića i svjedokinje inicijala K.M.


Ponuda bez pokrića

- Daj mi odmah za ovo ponudu - šalje Hodžić K.M., a u prilogu poruke se nalazi plan potreba FZZJ u PDF formatu koju je Novalić proslijedio vlasniku "Srebrene maline".


K. M. mu odgovara: "Evo idemo,idemo".


Komentar tužioca Pašića na ove dokaze bio: "Časni sude, u ovom periodu Hodžić na stanju u svojoj firmi nije imao ništa od medicinske opreme".


Zanimljiva je bila i komunikacija od 3. aprila 2020. između Ganibegovića i Solaka, a koju su izuzeli istražitelji SIPA-e.


- Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo svakako nije dobro izračunato, nije 3.399.000, već 4.212.000. Ne treba nam ovo sve, jer sam kupio vizire i ne trebaju nam naočale - napisao je Ganibegović Solaku.


Postupajuće sudsko vijeće. Screenshot

Tužilac je naveo da ovaj posao nije realiziran jer je isti dan potpisan ugovor sa "Srebrenom malinom" za nabavku respiratora.

Razmjena poruka od 27. aprila između Ganibegovića i Novalića otkriva njihovo interesovanje da li je novac prebačen Civilnoj zaštiti.

Ganibegović u poruci pita Novalića: "Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu", a ovaj odgovara: "Zar nije prebačeno".


- Možda jeste Civilnoj zaštiti, a nije "Malini" - kaže Ganibegović, a Novalić odgovara: "Ček da provjerim sa Solakovim ljudima", a potom šalje poruku: "Nije prebačeno".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.