16. REDOVNA SJEDNICA

NSRS o Inckovom zahtjevu da se oduzmu povelje dodijeljene ratnim zločincima

Incko je pismo rukovodstvu NSRS uputio 2. februara, dajući im rok od tri mjeseca da ispune njegov zahtjev

Narodna skupština RS. Anadolija

A. K.

27.4.2021

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas će u Banjoj Luci biti nastavljena razmatranjem Prijedloga programa rada parlamenta za ovu godinu. Po završetku ove, planirana je 16. redovna sjednica na kojoj će se naći pismo visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) kojim je zatražio oduzimanje povelja dodijeljenih ratnim zločincima.

Incko je pismo rukovodstvu NSRS uputio 2. februara, dajući im rok od tri mjeseca da ispune njegov zahtjev.

U pismu se navodi kako je 24. oktobra 2016. godine Organizacioni odbor, uspostavljen u svrhu obilježavanja 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS, dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Priznanja im je uručio predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Među nagrađenima su bili Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

Visoki predstavnik tada je naglasio kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Početak zasjedanja zakazan je za 10:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.