PROTIV PODJELA

Stejt Department: Neosnovane špekulacije o mijenjanju granica podstiču nestabilnost

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena prije 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH, navode

Stejt Department. Agencije

Fu. M. / Glas Amerike

27.4.2021

Američki Stejt Department ocijenio je u ponedjeljak uvečer da postoji opasnost da "neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu", te da se time "prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti".

Među evropskim zvaničnicima već neko vrijeme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-paper”, u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenijela je u ponedjeljak agencija Rojters i citirala izjavu portparola predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (Leyen), koji je poručio da je Evropska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na zapadnom Balkanu.

- Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je u saopćenju portparol Stejt Departmenta Ned Price.

SAD žele pomoći zemljama regije

Dodao je da Vašington podržava zemlje zapadnog Balkana na putu “do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama”.

- Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope - poručio je Price.

Naglasio je i da su SAD riješene da pomognu zemljama u regionu da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprotstave se energetskoj iznudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

- Također želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine - naveo je Price.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol Stejt Departmenta se u saopćenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova.

Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na “sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet”.

Partnerstvo sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, podrška za reforme u BiH

Portparol je u saopćenju podvukao i da SAD, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cijeni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbjednosti, “uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom”.

- Namjeravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vježbe, angažovanje snaga i nabavku - najavio je Price.

Također je pozdravio napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obje zemlje u junu.

On je podsjetio i da Vašington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu “u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbijedi status kandidata za članstvo u EU.

- Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena prije 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava - zaključuje se u saopćenju Stejt Departmenta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.