PROŠLA GODINA DANA

Na današnji dan otkrivena afera "Respiratori": Kako je počela istraga protiv Fadila Novalića i drugih

Istog dana Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci, a istragu je u maju preuzelo Tužilaštvo BiH

Prvih 80 respiratora stiglo 25.aprila prošle godine. Fena

Piše: M. Aš.

27.4.2021

Na današnji dan prošle godine novinarka portala "Fokus" Semira Degirmendžić objavila je tekst o tome ko je za FBiH nabavio i uvezao 100 respiratora ACM812 A iz Kine. Do tog ponedjeljka podaci o dobavljaču su bili brižno čuvana tajna i objavi  teksta prethodila je višednevna šutnja i ignorisanje naših brojnih upita odaslanih na adrese nadležnih institucija i pojedinaca.


Sve se krilo

Na pitanje Fokusa „da li je jednoj firmi uplaćeno oko 10 miliona za 100 respiratora iz Kine za potrebe FBiH, te s kojom firmom je potpisan ugovor , na osnovu kojih kriterija i na osnovu čije odluke“, čak nisu htjeli pročitati ni na redovnim, u to vrijeme dnevnim press konferencijama koje su novinari pratili online, a pitanja upućivali na e-mail Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Potvrdu informacije da je firma “Srebrena malina” uvoznik respiratora novinarka portala "Fokus" Semira Degirmendžić dobila je 27. aprila, tek dva dana nakon što je njih 80 i stiglo u BiH. 


Istog dana Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci, a istragu je u maju preuzelo Tužilaštvo BiH. 


Tokom istrage bili su privedeni i premijer Fadil Novalić, kao i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik “Srebrene maline”. U tom periodu saslušano je na desetine svjedoka, a dvoje od njih, federalna ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak u međuvremenu su izgubili status svjedoka, te dobili onaj osumnjičenih.


Danas, godinu poslije u toku je sudski proces u ovom predmetu, a iz dosadašnjeg suđenja vidljivo je da se pogodovalo jednoj firmi da dobije ovaj posao, da nisu konsultirani stručnjaci u vezi repsiratora ACM812 A i da je na današnji dan Novalićev šef kabineta pitao premijera hoće li se “Srebenoj malini” prebaciti i 2,9 miliona KM za nabavku zaštitne opreme.


Šta je tvrdio Novalić

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 25.aprila 2020.godine pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema, vijest je koju je prošle godine objavila Fena.


Kako je tada rečeno, riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu.


- Važna je pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te koristim i ovu priliku da im se zahvalim. Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. Sa ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje sa pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora - rekao je tada premijer Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.