PARLAMENT FBiH

Požar u RMU Banovići još uvijek aktivan, na terenu i ministar Nermin Džindić

Elzina Pirić (PDA) predložila je da se pokrene postupak smjene direktora Federalne uprave za inspekcije poslove

E. H.

RMU Banovići

Foto: Arhiv


U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici su imali priliku da postave svoje pitanja i podnesu zastupničke inicijative.

Albin Muslić (SDP) postavio je dva zastupnička pitanja.

- Kada će se u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene i dopune zakona o pripadnosti javnih prihoda. Tiče se o neravnopravnom položaju USK prilikom raspodjele prihoda, a sličan slučaj je i kad je riječ o ZDK i TK – kazao je Muslić.

Elma Đogić (Laburistička stranka) postavila je također dva zastupnička pitanja.

- Od osnivanja Agencije za privatizaciju njeno djelovanje se ne može pohvaliti transparentnošću. Kakav je trenutni status Agencije i kakvi su planovi Vlade FBiH? A isto pitanje se odnosi i na Agenciju na nivou USK. Izvršava li Vlada FBiH obavezu plaćanja komunalne naknade -istakla je Đogić.

Ivan Boban (SDP) postavio je pitanje Vladi FBiH.

- Pitanje se odnosi na neusklađenost akademskih zvanja u FBiH. Kako je moguće da se u različitim institucijama može dogoditi da se pojam visoke stručne spreme različito tretira. Kako je moguće da institucije FBiH nemaju ujednačen tretman ECTS bodova – kazao je Boban.

Adisa Kokić Hinović (SDA) uputili je inicijativa da se lijek za liječenje hemofilije uvrsti na listu lijekova.

- Druga inicijativa se odnosi da se u prioritetne skupine za cijepljenje uključe i uposlenici komunalnih preduzeća – istakla je Kokić Hinović.

Elzina Pirić (PDA) predložila je da se pokrene postupak smjene direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

- Nisam dobila ni odgovore Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH. Zašto nisu u proteklih mjesec dana posjetili RMU Banovići. Drufo pitanje je u vezi Federalne uprave za inspekcijske poslove, tražim da mi se dostave izvještaji o inspekcijskom nadzoru u RMU Banovićima. Nije se udostojio da izađe u javnost s informacijom šta se dešava u jami Omazići – istakla je Pirić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović obavijestio je zastupnike da je upravo ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić upravo stigao u posjetu RMU Banovići.

Safer Demirović (ASDA) postavio je pitanje u vezi teškog stanje u rudnicima u FBiH.

- Odnosi se to na sve rudnike ne samo na RMU Banovići i jamu Omazići. Poželio bi i dobrodošlicu ministru Džindiću koji je kod nas u Banovićima. Postavio bih i pitanje šta se dešava sa izgradnjom Bloka 7 TE Tuzla. Prošle godine su završeni zemljani radovi, Kinezi su trebali preuzeti gradilište, ali je tišina – istakao je Demirović.

Više o temi Parlament FBiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na