SKUPŠTINA KS

Počela rasprava o Nacrtu Zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja

Zastupnik Sead Milavica je pitao na koji način će se vršiti javni nadzor

Okerić: Sjednica se održava online. Printscreen

Piše: A. Č.

27.4.2021

Nakon što su zastupnici u Skupštini KS primili k znanju informaciju o epidemiološkoj situaciji u KS,na redu je rasprava o Nacrtu Zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić iznijela je detalje ovog Nacrta zakona.

Prvo pitanje zastupnika Mahira Devića vezano je za Član 5, Stav 1: Zaposlenik ne može biti primljen u radni odnos pod neposrednim rukovodstvom bliskog srodnika.

- Molio bih ministricu da mi obrazloži da li je ovaj član u saglasnosti sa zakonom o radu BiH. U Stavu 2 ( Ako je zaposlenik organa državne službe zatečen da radi pod neposrednim rukovodstvom bliskog srodnika u momentu stupanja na snagu ovog zakona ili na mjesto neposredno pretpostavljenog bude raspoređen njegov bliski srodnik, zaposlenik se premješta na isto ili slično radno mjesto u drugoj organizacionoj jedinici ili drugom organu državne službe za koje su potrebni isti uslovi za obavljanje poslova i ista plata) mi nije jasno da li je u saglasnoszi sa Kantonalnim zakonom o državnoj službi - rekao je Dević.




Bibija Kerla. Arhiv

Zastupnica Bibija Kerla zakođer je pitala u vezi Člana 5. 

- Zašto uposlenik ne može biti čan političke stranke. To je u suportnostima političkog organizovanja i djelovanja. Njegov nadređeni može, a on ne može. Također, nije mi jasan dio "Zaposlenik ne može davati novčani doprinos za političku stranku ili za kandidata za javnu funkciju" kad svaki građanin može biti donatro bilo kojoj političkoj stranci - pitala je Kerla.


Aljoša Čampara. Arhiv

Zastupnik Aljoša Čampara istako je da je jedno od osnovnih prava, pravo na rad.

- Možemo doći do situacije da ljudi budu diskriminirani. Pitam ministricu kako ona misli riješiti situaciju: Ako imamo studenta koji je uspješan i ima zlatnu značku. Kakav će biti odnos ovog zakona prema tom studentu ukoliko neki njegov bliski srodnik radi u nekoj instituciji - pitao je Čampara.

Zastupnik Sead Milavica je pitao na koji način će se vršiti javni nadzor.


Zvonko Marić. Arhiv

Zvonko Marić pitao je da li su konsultirani sindikati u pripremama ovog propisa.

- Da li će izabrani zastupnici i članovi vlade morati ići na neplaćeno odsustvo ili su pošteđeni toga. Da li će biti napravljena diskriminacija - pitao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.