ODLUKE

Članovi Vlade TK ne smiju zapošljavati bliske srodnike

Ova odluka jedna je od prvih konkretnih aktivnosti koje je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić najavio u svom ekspozeu

E. Sk.

Sjednica Vlade TK

Foto: E. Skokić


Izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem usvojila je nesvakidašnju odluku kojom su se obavezali da za vrijeme trajanja mandata neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u pravoj liniji ili pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, bračnih, vanbračnih drugova, te tazbinskih srodnika do drugog stepena u kantonalnim organima uprave i drugim kantonalnim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton.

Ova odluka jedna je od prvih konkretnih aktivnosti koje je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić najavio u svom ekspozeu podnesenom prilikom imenovanja na poziciju premijera Tuzlanskog kantona. Ovo je simbolički čin, ali prvi ovakav čin u Bosni i Hercegovini i čin velikog zaokreta u smislu obaveze za članove Vlade.

Vlada TK je zatražila od svih rukovodilaca kantonalnih organa uprave i drugih kantonalnih institucija čiji rukovodioci i drugi zaposlenici koriste službena vozila za obavljanje službenih poslova, zatražila da ih koriste na način i u svrhu kako je to propisano Uredbom o uvjetima i načinu korištenja i održavanja službenih putničkih vozila i kontroli utroška goriva u kantonalnim organima.

U tom smislu, Vlada donošenjem i ovog zaključka još jednom želi akcentirati svoju opredijeljenost ka transparentnom i odgovornom korištenju sredstava za rad, odnosno sprječavanju bilo kakve zloupotrebe njihovog korištenja.

NA VRH

Podijeli članak na