VARNICE U HNK

Bevanda predložio v. d. komesara policije, Špago ga pozvao da postupi zakonski

Kako saznajemo prijedlog ministra MUP-a za v. d. šefa policije Mario Zovko, načelnik PU Čapljina

Piše: M. Smajkić

27.4.2021

Posljednji događaji u Mostaru duboko su ustalasali političku scenu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zapljuštale su i optužbe na relaciji HDZ BiH-SDA, ali i otvorile pitanje izbora policijskog komesara koji je vječiti kamen spoticanja između ove dvije stranke, problema, koji se godinama gura pod tepih.


Iz Kantonalnog odbora SDA HNK su zbog niza propusta u radu MUP-a, kako su to naveli, zatražili ostavku Slađana Bevande , ministra MUP-a HNK. Prethodno su se ministri SDA na posljednjoj sjednici Kantonalne vlade usprotivili zaključku kojim se u isti koš svrstavaju prijedlog za imenovanje v.d. komesara policije i i v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku. S druge strane, iz opozicije su optužili vladajuće da imenovanje v. d. komesara nema nikakvo uporište u zakonu.




Bevanda: PolitikantskI i licemjerni zahtjevi SDA. Arhiv

Totalna opstrukcija

To što su iz SDA zatražili njegovu smjenu, Bevanda u izjavi za "Avaz" ocjenjuje krajnje politikantskim i licemjernim. Kako je ustvrdio, jedna ozbiljna stranka koja je na vlasti na svim razinama ne smije sebi dopustiti da se bilo kome dodvorava, optužuje ili, pak, prebacuje krivicu.


- Poznato je svima dobro da sam, osobno, u više navrata, tražio imenovanje policijskog odbora i svih nedostajućih mehanizama, kao i v. d. komesara, ali ministri iz reda SDA koji su u Vladi zajedno sa HDZ-om, dakle, moje kolege, nikada nisu pristali, konkretno na to da se imenuje v. d. komesara. To je totalna opstrukcija, a svima je poznato da te silne probleme koje imamo ne može riješiti jedna osoba, već vladajuće politike - rekao nam je on.


Bevanda je potvrdio naša saznanja o tome da je za sljedeću sjednicu Vlade HNK pripremio prijedlog za imenovanje v. d. policijskog komesara i direktora Uprave za administraciju. Upitan o tome je li to u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK, Bevanda je rekao da postoji institut v. d. komesara.

- Na prijedlog ministra imenuje ga Vlada HNK na period od tri mjeseca i to može biti i policijski službenik s činom samostalnog inspektora - ustvrdio je on.

Špago: V. d. šefa policije mora imati čin glavnog inspektora. Arhiv

O imenima nije htio govoriti, kazavši da to nije korektno iznositi prije sjednice Vlade HNK, međutim, kako saznajemo, to su Mario Zovko, načelnik PU Čapljina, koji ima čin samostalnog inspektora, dok je prijedlog za v. d. direktora Uprave Hamica Pobrić.


Na Bevandine optužbe o tome da SDA blokira izbor komesara policije uzvratio je Šerif Špago, predsjedavajući Kantonalne skupštine.

Kako je kazao u izjavi za "Avaz", žao mu je što ministar Bevanda pokušava svoju odgovornost za nefunkcionisanje policije prebaciti na SDA i njene ministre u Vladi HNK.



Nacionalna pripadnost

- Javnost ne treba podsjećati da je SDA u zakonskoj proceduri, odlukom Kantonalnog suda dokazala da je ministar uticao i preko svojih „poslušnika“ u tadašnjem Nezavisnom odboru za izbor komesara nezakonito imenovao Iliju Lasića. Od pravosnažne presude koju je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH, prošlo je više od tri godine, a ministar Bevanda nije predložio za v. d. komesara policijskog službenika koji ispunjava uslove, iako mu je to bila zakonska obaveza. Želim vjerovati da razlog tome nije nacionalna pripadnost dva glavna inspektora u MUP-u HNK, koji zakonski imaju prednost imenovanja za v. d komesara policije. Evo, opet ga pozivamo da danas predloži v. d. komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, znači policijskog službenika iz Uprave policije HNK sa činom glavnog inspektora i ministri SDA će podržati prijedlog.


I, naravno, da ne veže izbor v. d. komesara sa direktorom administracije, koji je državni službenik i po Zakonu o državnoj službi isključiva nadležnost je ministra Bevande, a ne Vlade HNK, da preko Agencije za državnu službu FBiH popuni tu poziciju-rekao je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.