PARLAMENT FBIH

Policijski sat i ostale mjere ostaju na snazi još 14 dana, traži se uvođenje strožijih kriterija za prelazak granice

Traži se uvođenje obaveze dokazivanja COVID-19 neutralnosti, dakle posjedovanje negativnog PCR ili antigenskog testa, potvrde o preboljelom COVID-19 ili potvrde o dvostrukoj vakcinaciji

Traži se pooštravanjem kriterija za prelazak državne granice. Arhiv

Piše: E. H.

27.4.2021

Na kraju današnje sjednice Predstavnički dom Parlamenta FbIH usvojio je veći broj zaključaka koji se odnose na aktuelnu epidemiološku situaciju. 





 

Odbor za zdravstvo

Usvojena su četiri zaključka Odbora za zdravstvo:

1. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vlade FBiH da naredi kantonima sa incidencijom novozaraženih većom od federalne uvođenje restriktivnijih mjera.

2. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vlade FBiH da zadrži postojeće epidemiološke mjere najmanje još 14 dana.

3. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži da Vlada FBiH redovno, a najmanje jednom sedmično izvještava PD o stanju nabavke vakcina i procesu vakcinacije.

4. Upućujemo inicijativu prema Vijeću ministara BiH za pooštravanjem kriterija za prelazak državne granice uvođenjem obaveze dokazivanja COVID-19 neutralnosti (negativan PCR ili antigenski test, potvrda o preboljelom COVID-19, potvrda o dvostrukoj vakcinaciji).

Podršku je dobio i zaključak zastupnice SBB-a Faike Mujanović – Glamočanin, a koja je tražila da se zaduži Vlada FBiH da Parlamentu FBiH podnese izvještaj o donacijama za borbu protiv pandemije te odgovori na pitanje u koje medicinske ustanove je isporučena pristigla medicinska oprema.


Kantonalna ministarstva zdravstva

Podršku je dobio i zaključak zastupnice Sabine Ćudić (Naša stranka), a koja je pozvala kantonalna ministarstva zdravstva da dostave izvještaj o borbi protiv pandemije koronavirusa sa posebnim osvrtom na stopu smrtnosti.

Predstavnički dom podržao je i zaključak da Vlada FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBIH dostavi informaciju o broju respiratora u javnim zdravstvenim ustanovama (JZU) u FBiH. kao i da Vlada FBiH dostavi izvještaj o broju novouposlenih zdravstvenih radnika i opreme kupljene u JZU u FBiH na temelju ranije usvojenih zaključaka usvojenih u ovom Domu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.