AVAZ OTKRIVA

Ne prestaju pritisci na tužioca Pašića: Kome smeta istraga Tužilaštva BiH o KCUS-u

Prijavama se želi zaustaviti istraga o tome ko je i zašto odlučio liječiti oboljele od koronavirusa respiratorima „Srebrene maline“, šta traži Tužilaštvo Federacije

Državni i kantonalni tužioci 5. aprila bili u KCUS-u. Avaz

Piše: Miralem Aščić

28.4.2021

Sve su veći pritisci na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i državnog tužioca Džermina Pašića da odustanu od istrage o dešavanjima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kada je u pitanju liječenje oboljelih od koronavirusa respiratorima „Srebrene maline“.

Bili zajedno

Nakon prijave advokata optuženih u predmetu „Respiratori“ Uredu disciplinskog tužioca, isto su nedavno uradili i „ljekari“ iz KCUS-a, koje je Pašić saslušao 5. aprila u ovoj medicinskoj ustanovi.

Iako na vidjelo izlaze brojne nepravilnosti u liječenju, što u svojim ispovijestima svakodnevno objavljuju članovi porodica preminulih u KCUS-u, sada se u cijelu priču umiješalo Tužilaštvo FBiH, s glavnim tužiocem Munibom Halilovićem na čelu.

Stav Kolegija federalnih tužilaca je da Pašić nije smio postupati u KCUS-u, davati upute tužiocima Tužilaštva KS, iako je od prvog dana uključen u istragu u vezi s ovom aferom.


Državni i kantonalni tužioci 5. aprila bili u KCUS-u. Avaz

Naglašeno je da je stav tužilaca Tužilaštva BiH kojim žele da daju upute Tužilaštvu KS “nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja“. Na taj način se šalje indirektna poruka Tužilaštvu BiH, koje već uveliko saslušava ljekare iz KCUS-a, da sve prepusti nižim nivoima, iako je 5. aprila dogovorena zajednička saradnja.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo FBiH, za koje niko u državi ne zna ni šta radi, ni po kojim predmetima postupa, zaboravilo da je Tužilaštvo BiH, osim istrage o nabavci respiratora, otvorilo predmet i o podjeli uređaja za koje su sumnja da nisu za Covid pacijente.

Umjesto saradnje, da se ozbiljni propusti što prije istraže u interesu javnosti, pojedina tužilaštva, ustvari, miniraju rad drugih tužilaštava, pozivajući se na zakonske odredbe u postupanju, a pri tome danima kasne s provjerama svih navoda.


Zna SIPA

Pašić je, naime, „kriv“ jer je tražio i zahtijevao da se odmah, a nakon pisma ljekara, izuzmu svi dokumenti iz KCUS-a i daju SIPA-i, a zatim proslijede Tužilaštvu BiH. Njegova je „krivica“ što želi da se do kraja ispita ko je i zašto donio odluku da se respiratori koriste za liječenje oboljelih od koronavirusa i ispita sav užas na koji, osim ljekara, danima upozoravaju članovi porodica koji su u KCUS-u izgubili svoje najmilije.


Rade dva tužilaštva

Saznajemo da Tužilaštvo BiH, i pored svih pritisaka, nastavlja da saslušava svjedoke. Isto radi, kako nam je potvrđeno, i Tužilaštvo KS, koje vodi istragu o krivičnom djelu nesavjesno liječenje.

- Svi radimo i razmjenjujemo informacije - rečeno nam je iz Tužilaštva KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.