ZNAK ZAHVALE

Porodica Jakoba Fincija uputila pismo Općoj bolnici u Sarajevu

Pismo je poslao sin Jakoba Fincija, koji je iznio svoje utiske o tretmanu koji je imao njegov otac koji se liječio na Covid-odjeljenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi

Porodica Jakoba Fincija zahvalila se uposlenicima Opće bolnice. Avaz

Z. K.

28.4.2021

Porodica Jakoba Fincija uputila je pismo zahvalnosti Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš " u Sarajevu. Pismo je poslao sin Jakoba Fincija, koji je iznio svoje utiske o tretmanu koji je imao njegov otac koji se liječio na Covid-odjeljenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.


Posebna zahvala

- U ime porodice Finci, želim da vam zahvalim na izvanrednoj medicinskoj stručnosti i ljudskosti koju svakodnevno iskazujete u tretmanu svih Covid-pacijenta pod vašom brigom. Moj otac Jakob Finci preležao je COVID-19 i imao dug boravak u vašoj bolnici kroz koji smo moja porodica i ja lično iskusili profesionalizam svih zaposlenih u mnogim odjelima vaše bolnice. Nažalost, nismo zapamtili sva imena divnih doktora, doktorica, sestara i tehničara koje smo ja i moja familija kontaktirali u raznim odjelima kroz tatin boravak. Ali smo zapamtili da su uvijek profesionalno komunicirali i informirali nas o stanju pacijenta.

Sticajem okolnosti, što zbog dužeg boravka na odjelu, što zbog dužine i frekvencije doktorskih dežura, nekoliko ljudi iz vašeg medicinskog tima smo zapamtili i željeli bismo da im i ovim putem posebno zahvalimo za brojne primjere ljudskosti i medicinarske profesionalnosti - stoji u pismu.


Vaš konzilijarni pristup je, vjerujem, omogućio da svaki pacijent dobije potrebnu pažnju, stoji u pismu. Avaz

Navode kako se prvenstveno zahvaljuju prof. dr. Gavrankapetanoviću za uspješnu organizaciju i rad bolnice u ovim teškim okolnostima i dr. Drljeviću za organizaciju infektologije/Covid-odjela...

- Vaš konzilijarni pristup je, vjerujem, omogućio da svaki pacijent dobije potrebnu pažnju i da se brzo modifikuju terapije. Dr. Lejla Aganović-Sagdati, osim profesionalne medicinske intervencije koja je, vjerovatno, spasila život mog oca (jedna od nekoliko kritičnih odluka koje su vaš medicinski konzilij i vaši doktori donosili tokom Jakobovog boravka u bolnici), školski je primjer profesionalnog pristupa pacijentu i zabrinutim članovima familije. Pravilno odmjerena kombinacija empatije, stručnosti i samopouzdanja, uvijek protkana dozom realnosti, svojstva su koja krase njen rad i koja su nam uvijek davali i realnu sliku i nadu u oporavak - “perfect bedside manners.”

Još jedna od stručnjaka u vašem timu koja je, uvjeren sam, svojom stručnošću spasila moga oca sigurne dijalize ili čak i goreg ishoda je prof. Dr. Resić. Vama je već vjerovatno poznata njena stručnost u oblasti nefrologije koju smo mi spoznali kroz ovu nemilu epizodu. Ja bi, također, istakao njenu mogućnost i da sagleda i stručno, ali za familiju razumljivo, komunicira cjelokupno fizicko i psihičko stanje pacijenta kroz prizmu akutnih i hroničnih procesa. Njeno medicinsko iskustvo i eksperitza izvirali su iz svake interakcije koju smo imali – piše u pismu.


Uvijek bili ljubazni i susretljivi

Dalje piše kako su ponekad nalazi i vijesti bile zastrašujuće ali i tada su saopstavane sa velikom dozom razumijevanja za emotivno stanje familije. A ponekad, kad nije bilo novosti je i samo topla riječ ili poneko podijeljeno lično iskustvo bilo dovoljno da nam da nade i snage kroz 35 dana očevog boravka u bolnici", navodi se u pismu zahvale uz napomenu da su tu, naravno, i brojni članovi "vašeg tima s odjela na kojima je moj otac boravio kraće koji su uvijek bili ljubazni i susretljivi i ulivali mi pouzdanje da mi je otac u stručnim rukama.

- Neki od imena koja sam zapamtio, molim sve vaše kolege s kojima sam komunicirao a koje nisam ovdje spomenuo da mi oproste, su doktori Džambasović, Ćustovic, Đozić, Ismić, Gujić, Oruč, Bešlagić navodi de dalje u pismu.



Oduševljen timom

Svoje oduševljenje timom, kako navodi sin Jakoba Fincija, nije izneseno u poređenju s regionalnim bolnicama čije usluge nije iskusio.

- Kako ja živim u Americi, kroz svoja poznanstva sam imao mogućnost da se savjetujem sa ljekarnima koji su liječili veliki broj COVID pacijenata, što sam naravno činio. Svaki korak u vašoj terapiji, COVID proceduri i renalnoj terapiji je potvrđen od strane doktora iz Londona, New Yorka, Los Angelesa gdje su, kao što znate stotine hiljada pacijenata tretirani od ove opake bolesti. Svaka vam čast sto u ovakvim uslovima idete ukorak sa svjetskim trendovima. Jedina razlika između vaše svjetske usluge je par lijekova koja naša država na žalost nije u stanju da obezbijedi i koje niste imali i bosanski duh koji se uvijek pokaže najtežim situacijama - stoji u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.