ROČIŠTE U SUDU BIH

Tužilaštvo BiH ima novog svjedoka u slučaju "Memić": Kako je Hasan Dupovac diktirao lažni izvještaj

Tužilaštvo ima novog svjedoka koji je policijski službenik

Piše: Borka Cerić

28.4.2021

Zijad Mutap i Hasan Dupovac. Agencije

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva BiH da se produži pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu.

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, između ostalog, jer još uvijek traje vještačenje mobilnih telefona.


Proširila se istraga

Naglasili su da je istraga se prošilira na više osoba. U narednom periodu će biti nove aktivnosti o kojima tužilac Ćazim Hasanspahić nije detaljisao.

Riječ je o opsežnoj istrazi koja uključuje veći broj lica. Ono što je danas istaknuo tužilac, to je da imaju novog svjedoka koji je policijski službenik.

Taj svjedok je saslušan 26. aprila. Radi se o licu incijala O. V.

Citirao je izjavu svjedoka u kojoj je naveo da je Hasan Dupovac diktirao izvještaj o počinjenom krivičnom djelu saobraćajne nesreće iako su on i ostali policijski službenici došli do drugačijih činjenica.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da su se taj policijski službenik i njegove kolege hvatali za glavu, a na upit šta se događa dobili su odgovor „bolje je da šutite“.

Ovaj svjedok, kako je kazao tužilac, rekao je da je i ranije imao namjeru da da izjavu, ali nije bio siguran „jer je izgubio vjeru u pravosuđe“.

Boji se za dijete

- Bojao sam se za svoju egzistenciju i egzistenciju djeteta. Ali kada ste pokrenuli istragu dobio sam vjeru u vas i u Tužilaštvo BiH i zato sam dao ovu izjavu – prezentirao je tužilac izjavu novog svjedoka.

Odbrane su se protivile zahtjevu i tražile da su Mutapu i Dupovcu izreknu mjere zabrane.

Podsjećamo, Muriz Memić, otac nastradalog Dženana, danas je uoči ročišta kazao da očekuje da osumnjičeni ostanu u pritvoru te da je spreman organizirati proteste ukoliko bude drugačija odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.