SARAJEVO

Na Parlamentu BiH prvi put pokrenuta interpelacija, zatražena ostavka Tegeltije

Otvaramo pitanje zašto Vijeće ministara BiH ne radi, kazao je Kojović

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović obrazložio je interpelaciju. PrintScreen

Piše: E. Halimić

28.4.2021

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokrenuta je prva interpelacija u historiji Parlamenta BiH.

Interpelacija je kvalifikovano kao zastupničko pitanje. Od običnih pitanja se razlikuje po tome što se povodom interpelacije otvara rasprava u plenumu parlamenta i provodi glasanje. Dok je kod zastupničkog pitanja osnovni cilj dobijanje informacije, kod interpelacije se radi o pretresanju i ocenjivanju politike vlade. Poslanici koji interpeliraju zahtevaju od vlade da obrazloži i opravda neke svoje postupke i mere.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović obrazložio je interpelaciju.


Vijeće ministara u proceduru uputilo sedam zakona

- Ovo je prva interpelacija u historiji ovog Parlamenta BiH i to govori o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Otvaramo pitanje zašto Vijeće ministara BiH ne radi. Ovo Vijeće ministara u proceduru uputilo je sedam zakona. U istom periodu opoziciji zastupnici i delegati predložili su 19 zakona. Duplo više zakona je u ovom Domu usvojeno na prijedlog opozicionih zastuponika u odnosu na Vijeće ministara. Ovo je najlošiji saziv Vijeća ministara BiH u historiji BiH. Vijeće ministara niti u jednom trenutku nije predložilo uštede u budžetu a kako bi se sredstva usmjerila za borbu protiv pandemije. Vijeće ministara BiH je eskiviralo odgovornost – poručio je Kojović.

Pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da podnese ostavku.

- Ministrica Gudeljević je konstantno davala izjave da nema nadležnosti, što nije tačno. Nisu ažurirani podaci o ulascima stranih državljana. Pored odsustva bilo kakvog reciprociteta BiH dozvoljava ulazak u BiH bez PCR testa, a niti jedan od naša tri susjeda nemaju ovakav liberalan režim - kazao je Kojović.

Dodao je da BiH još nema Budžet, već je na privremenom finansiranju.

- To ne odgovara na izazove koje je pandemija stavila pred nas. Šaljemo negativnu poruku svima – istakao je Kojović.

Prema njegovim riječima, u BiH nije stigla niti jedna vakcina, a da je to rezultat napora BiH.

- Istovremeno Ministarstvo vanjskih poslova je ignorisalo najmanje jedan dopis ambasada - dodao je Kojović.

Također, Kojović je naveo da Granična policija BiH, prema dostupnim podacima, više štiti granicu s Hrvatskom, nego sa Srbijom, pa građani Bihaća i drugih mjesta imaju velike probleme zbog migranata.

Raspravlja se o neadekvatnim mjerama kada je riječ o zaštiti zdravlja stanovništva, neadekvatno postupanje i donošenje ekonomskih mjera s ciljem zaštite privrede.

Na dalje, govorilo se o ne snalaženju prilikom nabavke vakcina, kao i nedostatku diplomatskih djelovanja prema drugim državama s ciljem osiguranja adekvatnih količina vakcina.

Osim ovoga Vijeću ministara se zamjera i neadekvatan odgovor na legitimne zahtjeve policijskih službenika državnih policijskih agencija u smislu poboljšanja njihovog radno-pravnog statusa.

Također, u interpelaciji se navodi i neadekvatna zaštita granica BiH kada je u pitanju ulazaka migranta u našu zemlju.


Odgovor Tegeltije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. PrintrScreen

Predsjedavajući Tegeltija kazao je da ovo nije prva interpelacija u političkom životu BiH.

- Mi smo pripremili materijal na osnovu onog što smo dobili kao interpelaciju. Ministarstvo civilnih poslova od sredine januara prati situaciju s pandemijom. Prije proglašenja pandemije razmatrali smo informaciju o koronavirusu. Kad smo to razmatrali nije bilo niti jednog zaraženog u BiH. Održani su brojni sastanci na ovu temu. Od nas je zdravstveni sektor tražio kontrolu ulaska u zemlju i to je ispunjeno. Uvedeno je ograničenje za ulazak u BiH i uvedene su karantene za građane BiH – pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da je Vijeće ministara popunilo i aktiviralo Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje.

- Oružane snage su intervenirala na 47 lokacija u BiH i tu odluku je donijelo Predsjedništvo BiH. Mnogo toga je napravljeno u prvom trenutku. Donijeli smo odluku o traženju međunarodne pomoći. Bilo je pokrenuto pitanje izmjena Zakona o javnim nabavkama, međutim tad nam je rečeno da Zakon dozvoljava sve brze nabavke. Nakon toga su se pojavila druga pitanja. Morali smo osigurati dodatna finansijska sredstva - istakao je Tegeltija. 

Prema njegovim riječimna, Vijeće ministara BiH je imalo opciju preraspodjele sredstava u budžetu. 

- Predviđena su 42 miliona KM pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. To je 24,8 miliona dolara i za taj novac smo mogli kupiti 2,5 miliona doza. Kroz COVAX smo psigurali više od 2 miliona vakcina. Nismo iskoristili aranžman sa MMF-om, ali nije postignuta saglasnost u vezi pisma namjere. Od septembra bit će dostupno oko 300 miliona koje će BiH moći povući od MMF-a. Zajedno sa Evropskom komisijom otvorili smo zelene koridore za vozače. Donijeli smo odluku o preferencijalnom tretmanu domaćeg. Omogućili smo bolju poziciju za domaće kompanije - kazao je Tegeltija. 

Dodao je da je najteže pitanje vezano za nabavku vakcina. 

- Ministarstvo civilnih poslova nikad nije učestvovalo u nabavci vakcina. Svake godine u BiH se uvoze vakcine i nikad Vijeće ministara BiH nije bilo dio tog procesa. Pokrenuli smo proceduru u junu prošle godine i to kroz COVAX. Kroz EU nabavljamo više 800.000 vakcina. Stav je da se uvoze samo one vakcine koje su odobrene od strane EMA-e. Polovinom januara održan je novi sastanak o nabavci vakcinama, tad je prvi put došao zahtjev da Vijeće ministara BiH objedini zahtijeve entiteta i dostavi dvije zemlje koje proizvode vakcine. Svoje obaveze su završili i mi smo održali sastanke sa ambasadama Kine i Rusije. Tad je rečeno da to ne može i entitetima date su adrese na koje se oni trebaju javiti.U BiH je uvezeno 236.800 vakcina po različitim osnovama - poručio je Tegeltija.    

Prema njegovim riječima, jučer je održan sastanak s entitetskim premijerima u BiH. 

- Federacija pregovara sa tri proizvođača i još uvijek nije potpisan ugovor i nema rokova isporuke - kazao je Tegeltija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.