SARAJEVO

Tegeltija odgovorio na optužbe zastupnika: Uštedili smo na putovanjima, smještaju i pomogli entitetima

Nije mi problem da tražim pomoći, ali pomogli smo Hrvatskoj, Kostajnici, Albaniji...

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Arhiv

Piše: E. H.

28.4.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odgovorio je na optužbe opozicionih zastupnika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

Tegeltija kazao je da mora ispraviti netačne navode koji su se mogli čuti na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Zastupnik Magazinović je rekao da postoji saglasnost da se odobri korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Ali to nije tačno, ne postoji saglasnost u BiH. Što se tiče obraza svako od nas čuva svoj lični i politički. Na želim da mi neko dijeli lekcije. Politički obraz se brani na izborima. Ne razumijem zašto gospodin Arnaut ima potrebu da me pogrešno citira. Cijeli zapadni Balkan je dobio 650.000 doza vakcine „Pfizer“. Stojim iza svega što sam rekao za zakon o PDV-u. Potrebna je saglasnost svih i BiH i zakon je usaglašen i doći će u proceduru – istakao je Tegeltija.

Dodao je da je 42 miliona doznačena entitetima za borbu protiv pandemije.

- To je osigurano uštedama u budžetu, jel to nije pomoć Vijeća ministara. Uštedili smo na smještaju, putovanjima... Ne postoji mogućnost da se Vijeće ministara BiH zadužuje. Mi smo mogli se zadužiti za 100 miliona eura, i mogli smo to vratiti, ali to nije po zakonu – kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, zahvalan je svakome ko je uputio pomoć u BiH.

- Nije mi problem da tražim pomoći, ali pomogli smo Hrvatskoj, Kostajnici, Albaniji... Potrošili smo novac i vrijeme da se građani BiH vrate u zemlju. Pomogli smo građanima Srbije da se vrate u svoju domovinu. Zašto se svaki put insistira da se uvede PCR test na granicama, zdravstveni radnici su rekli da to nije potrebno. Dok god sam tu borit ću se da se susjedima uvede ograničenje za ulazak u BiH – naglasio je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.