DOGAĐAJI

Razgovori o zelenoj ekonomiji i traganju za "novim normalnim"

Za pet godina bilo je više od 2.000 učesnika

Piše: A. Ovčina

1.5.2021

S jučerašnjeg Ekonomskog foruma BiH. A. OVČINA

„Zelena ekonomija s pozicije Evropske unije, zapadnog Balkana i BiH“ tema je 5. ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine, koji je održan u Sarajevu pod nazivom "U potrazi za novim normalnim". Forumu su prisustvovali dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johan Sattler)...


Dvije sesije

Forum se sastojao iz dvije sesije, s obzirom na epidemiološku situaciju.

U sali Centra za djecu i mlade Novo Sarajevo putem Zoom linka pristupili su uvodničari, moderatori te panelisti iz inozemstva.

Dekanesa Jasmina Selimović istakla je da je Ekonomski forum BiH za pet godina okupio više 2.000 učesnika te da su imali više od 80 govornika.

Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kazao je da je, kada je u pitanju zapadni Balkan, Evropska unija napravila jedan materijal - „Plan ozelenjavanja ekonomija zapadnog Balkana“.

Čuvati kontinuitet

- Ekonomski forum se održava u uvjetima pandemije. Potrebno je čuvati kontinuitet ovakvih foruma, jer intelektualna i naučna zajednica moraju davati odgovore na sva pitanja s kojima se naše društvo suočava - kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Organizatori Ekonomskog foruma BiH su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.