RAMAZANSKE PRIČE

Ef. Čeliković: Svi smo trajno na Bedru, dobro se uvijek mora braniti od onoga što ne valja

To je bitka na osnovu koje bi svaki musliman trebao da stane pred ogledalo da vidi šta su imali oni koji su tada bili nosioci istine, a šta mi imamo danas, kazao je ef. Čeliković povodom mubarek noći

Piše: A. Jamaković

28.4.2021

Ef. Čeliković: Iz Bedra crpimo poruke do Sudnjeg dana. Avaz

Bedr je najznačajnija bitka između dobra i zla. Tu bitku su direktno podržali Allah dž. š. i meleci. Ona je simbol borbe za istinu, pravdu, za dobro. To je bitka na osnovu koje bi svaki musliman trebao da stane pred ogledalo da vidi šta su imali oni koji su tada bili nosioci istine, a šta mi imamo danas.

To je za portal „Avaza“ kazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejman ef. Čeliković povodom mubarek noći Lejletul-Bedra koja nastupa večeras s akšamom.


Uradimo ono što možemo

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine, dogodila se prva bitka u historiji islama. Muslimana je u toj historijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a. s., vojno porazili neprijatelje.


- Na kraju je bio uspjeh protiv mnogobrojnijeg neprijatelja, koji je bio arogantan i siguran u pobjedu. Oni su izgubili i doživjeli poraz što nam govori da se nikada ne treba pouzdati u brojnost, aroganciju ili oholost, već u sigurnost ljudi koji su uz tebe i pomoć od Uzvišenog. Jer Allah, dž. š., u Kur’anu kaže da bez Njega ne idemo ni u kakve aranžmane, akcije, poslove... „Ako hoćete da uspijete sa mnom idite“. Zbog toga je ova bitka za muslimane vrlo značajna jer crpimo poruke do Sudnjeg dana – kazao nam je ef. Čeliković.

Dodaje da smo svi trajno na Bedru i da se dobro uvijek mora braniti od onoga što ne valja.


- I uvijek je borba za ono što je dobro i ono što bi trebale biti trajne vrijednosti nas i naših najmilijih. U ovom vaktu pandemije bilo koji posao da hoćemo uraditi moramo slijediti one upute koje su prethodile samom Bedru koji je rezultirao uspjehom. Dakle, pouzdanje u Allaha, dž. š., sigurnost, da mi uradimo ono što možemo... – navodi ef. Čeliković.

Imati dovu ispred sebe

Napominje da nikada ne znamo iza čega stoji dobro, pa i u vrijeme pandemije.

- Možda u ovoj situaciji u kojoj smo zatvoreni Allah, dž. š., će dati bolja prijateljstva, radosti sa djecom, komšijama... U ovoj noći, kada ne možemo imati sve programe kao ranijih godina kada su bile pune džamije, možemo kod kuće imati dovu ispred sebe. Zamoliti Allaha, dž. š., za uspjeh za sebe i svoju porodicu. Ramazan je sveti mjesec, Lejletul-Bedr je mubarek noć. Podrška Uzvišenog Allaha posebna je milost u ramazanu. Imamo mogućnost da ovu noć doživimo simbolično na način pobjede, ali isto tako da zamolimo Allaha, dž. š., da potražimo utočište pod Njegovim okriljem, Njegovom milošću i rahmetom, da ne ostajemo sami bez Njega. S Njim imamo društvo, snagu, podršku i lakše ćemo preobroditi mnoge probleme i one koje imamo i one koji mogu da dođu -  zaključio je ef. Čeliković u razgovoru za portal "Avaza".  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.