SARAJEVO

Dom naroda PFBiH: U fokusu je aktuelna epidemiološka situacija

Delagati trebali bi se izjasniti i o Prijedlogu zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, te Nacrtu zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata

Sjednica se održava u Sarajevu uz poštiovanje epidemioloških mjera. Arhiv

Piše: E. H.

29.4.2021

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a kao prvu tačku dnevnog reda delegati će razmatrati niz informacija Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji od 22. februara do 12. aprila ove godine.


Prijedlozi zakona

Također na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o stečaju koji bi delegati trebali razmatrati po hitnom postupku. 

Prije početka današnje sjednice Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je delegate da ne usvoje Zakon o stečaju FBiH u obliku kojeg je predložila Vlada FBiH, nego sa amandmanima koje predlaže UPFBiH.

- Iako Prijedlog Zakona ima kvalitetnih rješenja kojima se pokušalo urediti i popraviti stanje koje je trenutno prisutno u ovoj oblasti, bez usvajanja ostalih odredbi koje UPFBiH predlaže u dostavljenim amandmanima neće se postići željeni cilj i efekat. Stalo se na pola puta, tako da ukoliko se usvoji Vladin Prijedlog Zakona o stečaju negativne posljedice će osjetiti svi učesnici u stečajnom postupku, ali i društvo u cjelini - poručili su.

Po skraćenom postupku trebao biti razmotren Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Delagati trebali bi se izjasniti i o Prijedlogu zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, te Nacrtu zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Na dnevnom redu nalazi se i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju,

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, te Informacija o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. – 2020. godina do kraja 2021. godine.


Davanje saglasnosti

Pred kraj današnje sjednice delegati bi trebali dati saglasnost na odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine i Centralne banke BiH.

Tu je i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Rebalans Finansijskog plana Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2020. godinu, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, te Odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za ovu godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.