NA PERIOD OD PET GODINA

Kanton Sarajevo ustupio na korištenje Kuću Alije Đerzeleza

Kuću će koristiti Fondacija Maarif za potrebe obrazovanja

Potpisivanje ugovora između premijera KS i člana UO Fondacije Maarif. Fena

A. K.

29.4.2021

Kanton Sarajevo ustupio je na korištenje Kuću Alije Đerzeleza i prateći postor Fondaciji Türkiye Maarif Vakfının, odnosno njegovom lokalnom predstavništvu BH Marif d.o.o., na period od pet godina, bez plaćanja naknade, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovo je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora između premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i člana Upravnog odbora Türkiye Maarif Vakfının Mahmuta Mustafe Özdila.

Kako je naveo Mustafa Özdil, Fondacija je osnovana 2016. godine, djeluje u 44 države, a od svog osnivanja realizuje aktivnosti zasnovane na principima održavanja i unapređenja obrazovanja, kao i osposobljavanja i edukovanja kadrova u skladu sa svjetskim standardima i normama.


Saradnja traje godinama

Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

- Fondacija Maarif nastavlja koristiti Kuću Alije Đerzeleza za potrebe obrazovanja. Ova saradnja traje već godinama i mi smo je vrlo rado produžili. Taj nacionalni spomenik je ova Fondacija renovirala i održava ga, na čemu smo zahvalni - rekao je premijer Edin Forto.

Predsjedavajući Okerić je naglasio da je Kanton Sarajevo prepoznao rezultate i doprinos ove Fondacije obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo.


Nacionalni spomenik

- Posebno se zahvaljujem Fondaciji na stipendiranju velikog broja bosanskohercegovačkih učenika. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju i u narednom periodu- istakao je.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo ovim vidom saradnje između Skupštine i Vlade KS, te Fondacije Maarif, uz želju da se svi oblici dosadašnje saradnje nastave i unaprijede.

Graditeljski kompleks kuća Alije Đerzeleza datira iz 17. stoljeća i jedan je od najreprezentativnijih primjera osmanske stambene arhitekture u Sarajevu. Proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.