PRIJAVA PROTIV UKC TUZLA

Porodica Selimović ogorčena: Naša majka bi bila živa da su pogledali nalaz EKG-a

Amira Selimović umrla 17. marta, dva sata nakon otpuštanja iz Interne klinike

Eldar Selimović (desno) s ocem: Da se ovo više nikome ne ponovi. Avaz

Piše: E. Skokić

29.4.2021

Članovi porodice Selimović iz Tuzle podnijeli su nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ljekara Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla zbog, kako tvrde, nepružanja zdravstvene pomoći pacijentu, odnosno 57-godišnjoj Amiri Selimović, koja je preminula 17. marta ove godine.

Amirin stariji sin Eldar Selimović, koji završava Fakultet stomatologije, ističe kako ljekari u UKC-u Tuzla nisu ispoštovali sve neophodne procedure jer, da jesu, smatra on, njegova majka dva sata nakon otpuštanja iz Klinike za interne bolesti ne bi preminula.



Rizičan pacijent

- Tog 17. marta dva sata poslije ponoći došli smo u Kliniku za interne bolesti, a prethodno je tim Službe hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla uradio EKG i obavio ostale procedure. Anamnezu, status, pretrage i nalaze (ponovo urađen EKG), uradila je dr. medicine Alma Halilbašić, a u smjeni je bio stariji dežurni ljekar, prof. dr. Mithad Hajder, kojeg nismo te noći uopće vidjeli - počinje bolnu ispovijest za “Avaz” Eldar Selimović.

U nekoliko navrata Selimović je rekao doktorici Halilbašić da je njegova majka visokorizičan pacijent i da je neophodno da pozove starijeg ljekara. Međutim, ističe on, pregledi su trajali do 6.45 sati, uz prisustvo samo mlade doktorice Halilbašić.


UKC: Ljekari odlučili da pacijenticu vrate kući. Arhiv

- Više puta sam postavljao pitanja o vrijednosti parametara, a doktorica je tvrdila da su uredni. Bolovi nisu prestajali, a ja sam doktorici opet govorio o historiji bolesti majke, interesirao se za vrijednosti parametara, ali je ona rekla da se ne brinem jer je urađen RTG snimak pluća, da se konsultirala sa starijim kolegom te da nema značajnije razlike u snimcima - govori Selimović.

Ljekari su odlučili da Amiru vrate kući, dali su uputnicu za pregled u Klinici za plućne bolesti i oko 9.30 sati 17. marta Selimovići su bili kod kuće. Amira je krenula do toaleta i tada se srušila.



Imala infarkt

- Reanimirao sam je do 10.05 sati, kada je konstatirana smrt. Nalaz EKG-a u prijemnoj ambulanti Interne klinike bio je pun abnormalnosti koje su zahtijevale hitno postupanje jer se pretpostavljalo da je riječ o akutnoj ishemiji miokarda, odnosno infarktu. Dva sata nakon opservacije u toj klinici moja je majka umrla, a ljekari Halilbašić i Hajder nisu prepoznali teškog bolesnika i akutni infarkt.

Za nas nema utjehe, ali iznošenjem istine i podnošenjem krivične prijave želimo da se ovo što smo doživjeli više nikome ne ponovi - zaključuje Eldar Selimović. 




Plač maloljetnog sina

Smrt Amire Selimović najteže je podnio 15-godišnji sin koji, prema riječima njegovog oca, često ide u majčinu sobu, plače i doziva je. Selimovići tvrde da su pravu dijagnozu Amirine bolesti dobili u Zagrebu te da je ona dobila nepotpunu dijagnozu bolesti tokom dvije hospitalizacije u UKC-u Tuzla 2019. godine.


Provode istragu


Kontaktirali smo i UKC Tuzla. Rečeno nam je kako je u toku interna istraga i da do njenog okončanja ne mogu iznositi bilo kakve podatke u javnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.