PARLAMENT FBIH

Zvonko Marić: Politika nas je ponizila, nemamo niti jednu vakcinu nabavljenu direktno

Kao ona poznata "od ponedjeljka počinje pravna država", tako nam dolaze i vakcine, kaže Marić

Delegat Zvonko Marić. PrintScreen

Piše: E. H.

29.4.2021

Raspravom o epidemiološkoj situaciji nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

 Delegat Zvonko Marić istakao je da je ponižavajuće da razmatramo izvještaje iz februara.

- Pomislio sam da smo mi brod luđaka koji Vlada FBiH vodi u sunovrat. Nikoga to ne zanima. Mediji su impresionirani. U jednom trenutku sam sebe pokušao da utješim das ne razmatramo izvještaje iz prošle godine. To je kritika nama svima, to je bespotrebno. Možete li potvrditi tačnost ovih podataka, ja mislim da ovi podaci nisu kompletni jer se podaci ne ažuriraju i ne dostavljaju u jedan centar. Raduje nas što ćemo dobiti neka cjepiva. Oko 200.000 treba doći iz COVAX-a, pa je onda jedan poziv zaslužan za neke vakcine iz Malezije. Vlada s druge strane obmanjuje javnost da će neki ponedjeljak doći neke vakcine. Od ponedjeljka počinje pravna država, tako nam dolaze i vakcine. Koliko je vakcina došlo nabavkom, a ne donacijom. Ni ja ni SBB nije urušio kredibilitet Vlade FBiH ili bilo koga da nabavi vakcine – istakao je Marić.


Preporuke struke

Dodao je da Vlada FBiH vrlo često nije slušala preporuke struke.

- Jeste li samo marioneta Vlade FBiH ili se poštuje riječ struke. Nije na mjestu da vam gospodine Musa diktira šta da radite, vi ste struka. Pokušavali vas Vlada da vas stavi u funkciju, a kao što pokušavaju i nas u ovom Domu. To je jasno iz dnevnog reda. Sve vakcine su stigle kroz donacije. Pogledajte Beograd koliko je ljudi vakcinisano, a pored toga moraju i naše građane da vakcinišu i opet su blizu da dostignu onaj nivo da budu zaštićeni. Sramno je da mi nemamo niti jedne kupljene vakcine – naglasio je Marić.

Prema njegovim riječima, da nije za donošenje zaključaka.

- Dajte da vratimo kredibilitet struci, da vratimo dostojanstvo i povjerenje građana u struku. Politika nas je osramotila u regionu. Mi nemamo niti jednu vakcinu koju smo nabavili direktnom nabavkom - zaključio je Marić.


Ustavne nadležnosti

Delegat Damir Džeba istakao je da federalne jedinice imaju svoje nadležnosti.

- Zagrebe da se nešto naređuje vladama kantona. Ne može se naređivati vladama kantona i takvi se termini moraju popraviti. Nama trebaju mjerenja mjera. Najzabrinutiji sam kad je riječ o obrazovanju i najviše će trpiti učenici, đaci i studenti. Moramo tome posvetiti pozornosti - kazao je Džeba.

Delegat Senad Čeljo kazao je da ne može komentirati preporuke koje daje struka.

- Moja dilema je šta se desilo pred treći val. Imali smo najavu iz KCUS-a da se potpišu ugovori da se snose troškovi testiranja. Zavodi nemaju potpisani takve ugovore, imali smo situaciju u BPK, u jednom mjesecu je došla i faktura i ako nema potpisanih ugovora. Volio bih da neko kaže ko će snositi ove troškove - istakao je Čeljo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.