AFERA RESPIRATORI

Intenzivirana istraga o KCUS-u: Tužilaštvo ubrzano saslušava ljekare

Do sada iskaze dalo ukupno sedam ljekara, svi direktno upoznati s radom Respiratornog centra i korištenjem uređaja „Srebrene maline“

KCUS: Ljekari upoznati s naredbama. Avaz

Piše: Miralem Aščić

29.4.2021

Tužilaštvo BiH aktivno radi na istrazi vezanoj za dešavanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a koja se odnosi na upotrebu respiratora „Srebrene maline“ u posebnom Respiratornom centru, otkriva „Dnevni avaz“.

Sve se krilo

Istraga Tužilaštva pokrenuta je nakon dramatičnog pisma ljekara anesteziologa KCUS-a u kojem su Upravi ove medicinske ustanove iznijeli niz problema u radu i korištenju ovih uređaja.

Ovo se pismo, iako nazvano interni akt, danima krilo od javnosti. Tek objavom u medijima tužilaštva su odlučila reagirati i provjeriti ko je i zbog čega odlučio uređaje, koji nisu za Covid odjele, koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa.

Nakon nedavnog saslušanja u Tužilaštvu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju (KCUS) Amele Katice-Mulalić, koja je iskaz davala punih sedam sati, saznajemo da je izjavu dalo još najmanje šest ljekara. Tužilaštvo skoro svakodnevno saslušava i ostale svjedoke.

Pojedini ljekari su saslušavani prošlog četvrtka, u prisustvu državnog tužioca Džermina Pašića, koji vodi istragu o dešavanjima u KCUS-u, a u koordinaciji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

KCUS: Ljekari upoznati s naredbama. Avaz

Svi saslušani ljekari, kako saznajemo, direktno su upoznati s radom Respiratornog centra i naredbama o postupanjima s pacijentima koji su liječeni „malina respiratorima“.

Kako se ljekari saslušavaju, tako raste i panika u KCUS-u i strah od procesuiranja odgovornih. Nezvanično nam je rečeno da su ljekari pod velikim pritiskom i da su dužni Upravu obavještavati o svim pozivima Tužilaštva.

Pušteni u pogon

Ova istraga Državnog tužilaštva, kako smo i pisali, izaziva zabrinutost u krugovima bliskim Izetbegovićima, posebno što je Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, od prvog dana uključena u nabavku respiratora.

Zanimljivo je da su respiratori pušteni u pogon početkom marta, a da je Izetbegović nekoliko dana kasnije svjedočila u predmetu protiv Fadila Novalića kazavši da se ničega ne sjeća jer je ona ginekolog.

Stav državnih tužilaca

Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo BiH trebalo bi u narednim danima održati hitan kolegij, na kojem bi odgovorili na „optužbe“ Tužilaštva Federacije da ne mogu naređivati tužiocima Tužilaštva KS kako da postupaju.

Ovakav stav Tužilaštva FBiH je, kako saznajemo, neprihvatljiv za Državno tužilaštvo, koje će se o svemu oglasiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.