INICIJATIVE

Lejla Vuković, zastupnica SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona: Moramo olakšati privrednicima

Brisanjem navedenog stava bi se omogućilo obrtnicima da registrovanjem više vozila zaposle veći broj radnika, naglasila je Vuković

Lejla Vuković. SBB BiH

Fu. M.

29.4.2021

Zastupnica SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković najavila je da će na sjednici Skupštine koja će biti održana 30. aprila 2021. godine uputiti inicijativu za izmjene člana 27. Zakona o cestovnom prevozu na području Tuzlanskog kantona, odnosno brisanje stava 3. navedenog člana. Ukoliko izmjene budu usvojene, znatno će se olakšati poslovanje privrednicima.

Članom 27. Zakona propisani su uslovi za obavljanje prevoza za vlastite potrebe.

Stav 3. navedenog člana glasi: „Prevoz za vlastite potrebe mogu vršiti fizička lica sa najviše dva motorna vozila ukoliko su im ta prevozna sredstva neophodna za obavljanje registrovane djelatnosti.“

Kako je navela u obrazloženju svoje inicijative, odredbe ovog stava su diskriminirajuće i ograničavaju obrtnike koji imaju potrebu posjedovanja više motornih vozila za obavljanje registrovane djelatnosti, a ista odredba nije propisana federalnim zakonom kojim je regulirana ova oblast.

- Brisanjem navedenog stava bi se omogućilo obrtnicima da registrovanjem više vozila zaposle veći broj radnika koji obavljaju registrovanu djelatnost, te im se omogući veća mobilnost. Ovo je posebno bitno za obrte koji vrše dostavu svojih proizvoda na adrese kupaca – dostavna vozila. Koliko mi je poznato navedenu inicijativu, putem Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, je inicirala i Obrtnička komora Tuzlanskog kantona u ime svojih članova , ali po istoj do sada ništa nije učinjeno. Iz navedenog razloga smatram ovu inicijativu opravdanom, a ni u kom smislu ne bi došlo ni do povrede Zakona, niti bi se mijenjala njegova suština – naglasila je Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.