PRIMOPREDAJA U RAJLOVCU

Sadaka je naša realnost: U BiH stiglo 50.000 doza vakcina iz Kine

Narodi ove dvije zemlje su solidarnošću pokazali da možemo biti bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni, kazao je Ji Ping

Piše: E. T.

29.4.2021

Stigle vakcine iz Kine. E. Hasić

Ambasador Kine u BiH Ji Ping uručio je danas ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević kinesku donaciju od 50.000 doza vakcina protiv koronavirusa. Primopredaja vakcina je upriličena u Rajlovcu ispred skladišta “Hercegovinalijeka”.


Radi se o “Sinopharm” vakcinama

Radi se o “Sinopharm” vakcinama koje je Kina izdvojila za stanovnike BiH.

Ministrica Gudeljević je kazala da se BiH suočava s problemom spore isporuke vakcina te je tako i nestrpljenje stanovnika svakim danom izraženije, a medicinski djelatnici ulažu najveći napor da se izbore s ovom pandemijom.

- Veliki izazov je pred svima nama, tako da je današnja isporuka 50.000 Sinopharmovih vakcina više od same donacije. To je prijateljska gesta koja ulijeva nadu da nismo sami i da ćemo nastaviti započetu vakcinaciju", navela je Gudeljević.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je također pozitivno komentarisao odnos ove i naše države. Dodao je da je i BiH bila uz Kinu u ključnim trenucima pandemije koja je bila zahvatila ovu državu.


Solidarnost naroda

- Kada se pandemija pojavila u BiH, potpisali smo Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih nauka. Kineska vlada je angažovala charter let kojim su u BiH dostavljena medicinska sredstva. Kina je u proteklom periodu održala i videosastanke s medicinskim ekspertima gdje smo razmijenili iskustva. Narodi ove dvije zemlje su solidarnošću pokazali da možemo biti bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni - kazao je Ji Ping.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.