INTENZIVIRANJE SARADNJE

Drljača primio u posjetu Dervu Sejdića: Položaj Roma se mora sistemski unaprijediti

Sejdić je upoznao ministra sa činjenicom da se romska populacija u BiH i dalje nastavlja suočavati sa problemom nezaposlenosti

Vesko Drljača i Dervo Sejdić. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

A. K.

30.4.2021

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača primio je u posjetu Dervu Sejdića, predsjednika Romskog informativnog centra "Kali Sara".

Tokom jednostanog sastanka razgovarano je položaju Roma u Federaciji BiH, te su razmatrane mogućnosti i modaliteti koji bi unaprijedili proces integracije Roma u društvo kroz programe zapošljavanja.

Sejdić je upoznao ministra sa činjenicom da se romska populacija u BiH i dalje nastavlja suočavati sa problemom nezaposlenosti, stambene nezbrinutosti, te slabo uključenje djece u proces obrazovanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ministar Drljača istakao je potrebu Federacije BiH da se kroz poboljšanu socijalnu skrb kao i obrazovanje romska zajednica konačno dovede u ravnopravan položaj, što trenutno nije slučaj.

Sagovornici su se složili da će u budućem periodu intenzivirati saradnju, a u cilju pobošljanju svih položaja romske zajednice u FBiH.

Sejdić je ovom prilikom uputio ministru Drljači poziv da posjeti Romski informativni centar "Kali Sara", što je ministar sa zadovoljstvom prihvatio, saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.