SJEĆANJE NA 30. APRIL

Brčko obilježilo 29. godinu od počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom

Prisutni su odali počast svim nevino stradalim žrtvama i još jednom dokazali dosljednost pri traženju pravde i istine za žrtve i njihove porodice

A. K.

1.5.2021

Polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim civilima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prije 29 godina su jedinice JNA tadašnje Jugoslavije potpomognute lokalnim paravojnim formacijama Bosanskih Srba, te dizanjem u zrak dijela mosta mosta Brčko-Gunja, označile početak ratnih dešavanja na prostoru sadašnjeg Brčko distrikta BiH.

U znak sjećanja na 30. april 1992. godine, dan kada je ubijen jedan grad, delegacija OO SBB Brčko distrikta, na čelu sa predsjednicom Inom Pamukčić, položila je cvijeće i odala počast nevino stradalim civilima, navodi se u saopćenju.

Nakon kratkog obraćanja organizatora prisutnima, kojom prilikom se još jednom podsjetilo na ovaj zločin kao i na činjenicu da svi krivci i organizatori nisu do dan danas procesuirani, okupljeni Brčaci su krenuli ka mjestu na kojem su položili cvijeće i odali počast nevino stradalim civilima koji su taj dan bili na mostu, želeći da pobjegnu od ratnih dešavanja koja su uveliko trajala u većem dijelu BiH.

Kako je saopćeno, na ovaj način su predstavnici SBB-a još jednom odali počast svim nevino stradalim žrtvama i dokazali dosljednost pri traženju pravde i istine za žrtve i porodice žrtava u nadi da će se u dogledno vrijeme zločinci naći pred licem pravde i tako dati smiraj dušama nastradalih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.