PRIJEM U PREDSJEDNIŠTVU

Tošimicu: Japan nastavlja podržavati BiH na putu ka EU

Informirao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko osam miliona KM

Tošimicu na prijemu u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

L. S.

1.5.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas s ministrom vanjskih poslova Japana Motegijem Tošimicuom (Toshimitsu).


Punopravno članstvo

Informirali su Tošimicua o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH i bh. putu ka punopravnom članstvu u EU. On je naglasio da će Japan nastaviti s podrškom BiH na njenom putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

Sporazumi o realizaciji dvije donacije potpisani su danas. Predsjedništvo BiH

Istakli su da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u Bosni i Hercegovini, a prioritetna područja pomoći odnose se na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu. Zahvalili su i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine.


Bespovratna pomoć

Ministar Tošimicu informirao ih je o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko osam miliona KM koja će se realizirati u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana. Ova sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom. 

Kazao je i da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM, a sporazumi o realizaciji obje donacije su potpisani danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj pandemiji izazvanoj koronavirusom. U tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH zahvalili su vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.