ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA

Božić i Kulina ogradili se od dijela izjave guvernera CBBiH Senada Softića zbog političkih stavova

Pozivamo guvernera Softića da sa više profesionalne odgovornosti da svoj doprinos da Upravni odbor Centralne banke BiH prilagodi monetarnu politiku potrebama privrede u BiH, naveli su Božić i Kulina

Senad Softić. Arhiv

A. J.

1.5.2021

Članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH Radomir Božić i Dragan Kulina ogradili su se od dijela izjave guvernera Senada Softića povodom zahtjeva "Naše stranke" za njegovu smjenu u kome javno iznosi svoje političke stavove, ocijenivši je neprihvatljivom.

Božić i Kulina smatraju da je takva izjava nespojiva sa funkcijom guvernera Centralne banke BiH.

Oni su naveli da je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, guverner član i predsjedavajući Upravnog odbora i glavni izvršni funkcioner Centralne banke zadužen za njeno svakodnevno poslovanje.


Najbolji doprinos

Prema ovom zakonu, osnovni zadaci Centralne banke BiH i ovlaštenja za njihovo ostvarivanje pripadaju Upravnom odboru, koji se sastoji od pet članova koje imenuje Predsjedništvo BiH, i koji iz svojih redova bira guvernera.


- U skladu sa navedenim, Zakon propisuje da je guverner odgovoran Upravnom odboru za izvršenje njihovih odluka, te za upravu i kontrolu administracije i djelatnosti Centralne banke - dodaje se u saopćenju.


Članovi Upravnog odbora Centralne banke ističu da su ova institucija i njen Upravni odbor monetarna vlast koja treba da "postigne i održi stabilnost domaće valute (KM) tako što izdaje domaću valutu prema aranžmanu poznatom pod nazivom valutni odbor" i "definiše, usvoji i kontroliše monetarnu politiku BiH..." putem obavezne rezerve kao jedinog instrumenta monetarne politike.


Da bi u tome uspjela, Centralna banka BiH i njen Upravni odbor, kao uostalom i sve centralne banke u svijetu, treba da budu nezavisni u svom radu, ali i da se uzdrže od bavljenja politikom, navodi se u saopćenju.


- Pozivamo guvernera Softića da sa više profesionalne odgovornosti da svoj doprinos da Upravni odbor Centralne banke BiH prilagodi monetarnu politiku potrebama privrede u BiH u kriznim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa i objasni akademskoj, stručnoj i najširoj javnosti zašto Centralna banka BiH nije reagovala kao što su to učinile gotovo sve Centralne banke u svijetu - ističe se u saopćenju dvojice članova Upravnog odbora iz Republike Srpske.


Božić i Kulina naglašavaju da na potrebu da Centralna banka BiH, u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja, reaguje prilagođavanjem politike i stope obavezne rezerve ukazuju i traže od početka mandata u Upravnom odboru, kao i u javnim nastupima, i smatraju da je to dužnost i najbolji doprinos Centralne banke.


Podsjećamo da se Softić oglasio saopćenjem, a nakon zahtjeva Naše stranke za njegovom smjenom s ove funkcije.


- Iako nisam političar, ne bavim se politikom, i svjesno sam izbjegavao do danas komentirati poteze određenih političkih subjekata, danas, ipak moram reagovati jer ovo prevazilazi okvire profesionalnog i stručnog, na što se Naša stranka poziva - naveo je Softić.

Zahtjev Naše stranke

Kako je pojasnio, jedini razlog ovakvih stavova i zahtjeva Naše stranke, jeste činjenica da je Centralna banka Bosne i Herecgovine, u 2019. godini, na zakonit i savjestan način, kupila parking prostor na području lokaliteta Hastahana, nad kojim je stekla pravo vlasništva.


-Nisam iznenađen kada protiv CBBiH rade oni koji otvoreno iskazuju svoje neprijateljstvo prema BiH, pozivaju se na “mirne razlaze” itd., ali kada to rade politički subjekti koji se predstavljaju kao zaštitnici interesa ove države, a samim tim i sistema koji toj zemlji daje stabilnost odnosno Centralne banke, a zapravo to koriste  za sitne političke poene na nivou lokalne zajednice, onda je to vrlo ozbiljno.


Ovo je težak period za Centralnu banku BiH, na sceni su vrlo ozbiljni i organizovani napadi kojima se nastoji destabilizirati jedina institucija u državi nadležna za monetarnu politiku i stabilnost domaće valute, ali sam uvjeren da ćemo svi ustrajati u ovome i zadržati stabilnost, za državu vrlo važne institucije - naveo je Softić u odgovoru Arnautu i Našoj stranci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.