TUŽNA VIJEST

Preminula Behija Zulfikarpašić, jedna od najvećih vakifa postratne historije BiH

Uvakufila je 100.000 KM za džamiju u Rakitnici

A. Ka.

2.5.2021

Behija Zulfikarpašić. Agencije

U Sarajevu je danas preminula hadži Behija Zulfikarpašić, rođena Velić, jedna od najvećih vakifa postratne historije Bosne i Hercegovine.

Na svom Facebook profilu o hadži Behiji Zulfikarpašić, bivši imam Bakareve džamije na Bistriku Edin Hamzakadić je napisao:

- Danas se svome Gospodaru vratila hadži Behija-hanuma Zulfikarpašić (rođ. Velić), jedna od najvećih vakifa postratne historije BiH. Uvakufila je 100.000 KM za džamiju u Rakitnici, uvakufila vlastiti stan u svome džematu Bakareve džamije na Bistriku, preko 30 godina stipendirala učenice Gazi Husrev-begove medrese.

Izgradila munaru u džamiji u Dujmovićima, donirala 9.000 dolara za tepih Bakareve džamije, preko 10 godina bila glavni donator i organizator tradicionalnog mevluda u Bakarevoj džamiji.

Pomogla je mnoge džamije u BiH i dijaspori, IIN Preporod, Radio BIR, MDD Merhamet. Pred Ramazan me pozvala i donirala 1.000 KM za renoviranje Lubine džamije u Sarajevu. I posljednji (meni znani) hajrat bio je da je donirala novac za nove kandilje svoje mahalske džamije da spremno dočeka Ramazan. Allahu dragi, smiluj se čestitoj hadži-Behiji Zulfikarpašić (rođ. Velić) i ukabuli joj sve znane i neznane hajrate. Amin! – stoji u objavi Edina Hamzakadića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.