RAMAZANSKA DRUŽENJA

Srebrenica: Nakon uređenja sela, organizirali zajednički iftar

Tokom dana u selu su se čule poljoprivredne mašine, glasna dozivanja iz njive u njivu...

Mještani zajedno iftarili. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

2.5.2021

Nakon što su završili višednevnu akciju na uređenju puta kroz selo, čišćenju ruševina i postavljanju 37 solarnih sijalica u selu, povratnici  i dijaspora Tokoljaka, dvadesetak kilometar od  Srebrenice, večeras su u obnovljenoj džamiji organizirali zajednički iftar i klanjali akšamski i teravijski namaz.

Došli su i Tokoljačani koji žive u Federaciji BiH , iskoristili lijepo vrijeme i zasijali  krompir, luk i drugo bolje, pa je ovo prijeratno bogato selo, malo živnulo. Tokom dana u selu su se čule poljoprivredne mašine, glasna dozivanja iz njive u njivu, a nije izostala  ni nekadašnja seoska pjesma.

Nakon iftara i klanja noćnih namaza, nastalo je druženje. S. Smajlović

Kada se pročuo ezan sa munare obnovljene džamije, muškarci su pohrlili ka njoj, gdje su žene postavile sofru za bogat iftar. Mrsili su se hurmama i poznatom turšijom koju od raznih šumskih plodova, svake jeseni pripreme hadži Mehida i Dahmo Džananović.

Mještani uređivali put. S. Smajlović

Nakon iftara i klanja noćnih namaza, nastalo je druženje uz dogovor kako nastaviti jesenašnje asfaltiranje puta od sela do Kragljivode. Dogovoreno je da se sredstva sakupljaju dobrovoljnim prilozima, ali se nadaju  pomoći Općine Srebrenica i drugih donatora.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.