GODIŠNJICE

U Svrakama obilježen prvi oružani otpor agresoru

Za još 15 mještana Svraka koji su iz „Planjine kuće“ u Svrakama odvedeni u nepoznato, još se traga

Odata počast ubijenima. Avaz

Piše: Es. M.

2.5.2021

Polaganjem cvijeća na Centralom nišanu u mezarju vogošćanskog naselja Svrake, građani ovog naselja i predstavnici Općine Vogošća odali su danas počast šehidima i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su poginuli tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, ali se prisjetili i herojskog otpora pripadnika Patriotske lige BiH, aktivnog i rezervnog sastava policije i drugih građana koji su se na današnji dan, prije 29. godina, u ovom naselju,  upustilil u neravnopravnu borbu protv daleko nadmćnijeg neprijatela.


Predstavnici Općine Vogošća položili cvijeće. E. Muračević

- Planirane aktivnosti koje su se trebale odvijati 3. maj 1992. godine vezane za proboj naših snaga komunikacijom  Visoko-Vogošća-Sarajevo u okviru kojih je trebalo ubaciti  naoružanje u Sarajevo izostale su bez znanja mještana ovog naselja  tako da su oni, u otpočetim borbenim dejstvima uvečer, 2. maja 1992. godine, ostali sami što je, nakon silnih agresorskih dejstava, uz upotrebu pješadijskog i artiljerijskog naoružanja, dejstva tenkova, bornih kola, pa i  avijacije Jugoslovenske narodne armije 4. maja  dovelo do pada ovog naselja rekao je Edin Smajić, načelnik Općne Vogošća.

Tokom napada na Svrake pogino je Šaćir Fejzović. Ranjeno je još četvero mještana, a nije bilo kuće koja nije pretrpjela neko štećenje.

Detalj s obilježavanja. E. Muračević

- U  pokušaju izvlačenja iz  naselja Srbi su više od  500 mještana Svraka prinudno zatočili u Kasarnu JNA u Semizovcu, odakle su ih dalje odvodili u njihove logore „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći, „Nakina garaža“ na Vogošćanskoj petlji, a kasnije i u „Planjinu kuću“ ovdje u Svrakama, u kojima su prolazili kroz različite vrste psihičkih i fizičkih tortura, kaže Nijaz Salkić, o jedan od prvih logoraša Općine Vogšća koji je tada bio aktivni policajac.  Bošnjaci koji su ostali u naselju van agresorskih logora su poubijani. Za još 15 mještana Svraka koji su iz „Planjine kuće“ u Svrakama odvedeni u nepoznato, još se traga. 

Mještani odali počast. E. Muračević

 Mještani Svraka, pripadnici Patriotske lige, aktivnog i rezervnog sastava policije, koji s se izvukli iz naelja, u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine pokazali su izuzetnu hrabrost na Ilijaško-Brezanskom i Sarajevskom ratištu, ali i  svim drugim prostorima na kojima se branila suverenost i nezavisnost naše zemlje Bosne i Hercegovine. O njihovoj hrabrosti svjedoče brojna ratna priznanja i oficirski činovi  koje su dobijali za svoje zasluge.

Sa obilježavanja. E. Muračević

Naše je da pamtimo, da se na ovakvim o sličnim manifestacijma prisjećamo svega kroz šta smo prolazili, istaknuto  je na ovoj manifestaciji koju je organizovalo Udruženje boraca „Patriotska liga Općne Vogošća“. Rečeno je kako se Bosna i Hercegovina  i danas nalazi na vjetrometini. Otuda svako od nas, u svom domenu i djelokrugu rada, treba činiti sve da ne zaboravimo žrtve, da činimo sve da se o našim golgotama i hrabrosti priča, jer ako zaboravimo, stvaram preduslove da nam se golgota kroz koju smo prolazili opet ponove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.