UPUTIO ČESTITKU

Nelson: Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija, potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru

Uloga medijskih profesionalaca još je važnija u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa izazovima bez presedana, rekao je ambasador Nelson

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson. Screenshot

Piše: A. K.

3.5.2021

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) uputio je čestitku novinarima povodom Svjetskog dana slobode medija. Naveo je da Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i nezavisnih medija u BiH. Naglasio je da su on i njegov tim u potpunosti svjesni poteškoća s kojima se suočavaju novinari u BiH, te da pažljivo prate sitiaciju.

Poruku ambasadora Nelsona prenosimo u cijelosti:


- Danas je Svjetski dan slobode medija. Danas izražavamo poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi nas informirali. Novinari su istinski javni službenici, a njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti da daju podršku slobodi medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha. 

Tokom pandemije za medijske profesionalce posao je postao još teži.  Porodicama i prijateljima onih među njima koji su izgubili živote tokom pandemije izražavam iskreno saučešće. Uloga medijskih profesionalaca još je važnija u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa izazovima bez presedana. Svi zajedno jedva čekamo dan kada će se situacija stabilizirati i kada ćemo se vratiti normalnom životu. 

Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informirali i pažljivo pratimo situaciju. Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u BiH. Rekao je Albert Kami (Albert Camus): "Slobodni mediji, naravno, mogu biti dobri ili loši ali je sigurno da će, bez slobode, uvijek biti samo loši". Na ovaj Svjetski dan slobode medija, želim svim medijskim profesionalcima u BiH da i dalje budu snažni i hrabri dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu - poručio je Nelson.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.