UPOZORENJA

Svjetska banka o stanju u BiH: Zbog skromne vakcinacije ugrožen ekonomski oporavak

Nastavlja se puzajućim rastom, a moguće da će MMF pokrenuti ciklus reformi, ali već sada kasnimo s navedenim, smatra Čavalić

Svjetska banka: BiH mora nastaviti reformskim putem. Arhiv

Piše: E. Halimić

4.5.2021

Ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine nakon pandemije i dalje je neizvjestan, a predviđa se ekonomski rast od tek 2,8 posto, što je najlošiji rezultat u regionu, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske banke.


Otpornija ekonomija

- Dosta toga se može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla, kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju. Sada je vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija nakon pandemije - kaže Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

U izvještaju se preporučuje da BiH nastavi reformskim putem, odnosno u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja, ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema.

- Provođenje vakcinacije, uz rast povjerenja, potrošnje i trgovine, pomoći će da se održi zamah, ali zemlje moraju i dalje, s pažnjom, usmjeravati napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala - kazala je Linda van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Prema izvještaju, javne politike u regionu trebaju ostati jasno fokusirane na borbu protiv pandemije, ograničavanje socijalnih utjecaja i poticanje oporavka.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da se ovim izvještajem potvrđuju ranija predviđanja da će BiH ove godine rasti stopom ispod regionalnog prosjeka.

- Nastavlja se puzajućim rastom, što stvara nezadovoljstvo među građanima BiH. Rast od 2,8 posto je prosjek Bosne i Hercegovine u normalnim vremenima. Oporavak treba biti izuzetan, i to na nivou između 6 i 10 posto. U ovom trenutku izostaju reformski procesi koji trebaju pratiti ovakve krize - kazao je Čavalić.


Potrebne reforme

Čavalić: Izostaju reformski procesi. Avaz

Dodao je da, prije svega, misli na reformu zdravstvenog sektora, digitalnu transformaciju, investiranje u infrastrukturu.

- Sve su to mogući pravci djelovanja vlasti s ciljem bržeg oporavka. U ovom trenutku vlade su fokusirane na stabilnost budžeta, odnosno zaduživanje, kako kod domaćih tako i kod inozemnih kreditora. Moguće da će MMF pokrenuti ciklus reformi, ali već sada kasnimo s navedenim. Na kraju, bitno je navesti da se neizvjesnost potpunih procjena u okviru izvještaja, vjerovatno, odnosi na izuzetno sporu vakcinaciju u BiH. Vakcinacija je sada bitan element ekonomskog rasta - naglasio je Čavalić.

Veliki broj nezaposlenih

U izvještaju se dodaje da je pandemija zaustavila decenije napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama regiona, a tržišta rada na zapadnom Balkanu nadoknadila su tek polovinu gubitaka izazvanih pandemijom, ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravajući mnoge da potpuno napuste tržište rada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.