SRBAC

Projekt "Zaposli srednjoškolca": Dvadeset učenika steklo prvo radno iskustvo

Osim zagarantiranog honorara, devet poslodavaca odlučilo je da ih dodatno finansijski podrži, kaže Šnjegota

Piše: B. Grgić

3.5.2021

Polaznici projekta: Odlično iskustvo. AVAZ

Zahvaljujući projektu „Zaposli srednjoškolca“, dvadeset učenika Centra srednjih škola „Petar Kočić“ iz Srpca prošlo je kroz jednomjesečni program zapošljavanja koji im je omogućio prvo radno iskustvo.



Veliko interesovanje

Tanja Šnjegota, izvršna direktorica Udruženja građana C.E.Z.A.R, rekla je da su mladi na ovaj način stjecali radne navike i vještine koje će im biti od koristi prilikom prvog pravog zaposlenja ili daljnjeg školovanja. Zaradili su i svoj prvi honorar koji im je osiguran kroz projekt.

-Prvobitno je bilo predviđeno da zaposlimo 10 srednjoškolaca, ali zbog velike zainteresiranosti, taj broj je na kraju bio duplo veći. Učešće u projektu je prihvatilo 16 poslodavaca, koji su angažirali srednjoškolce na period od mjesec, a osim zagarantiranog honorara, devet poslodavaca odlučilo je da ih i dodatno finansijski podrži - rekla je Šnjegota.

Mladi su kroz projekt prošli i obuku u Klubu za traženje posla, koji djeluje u okviru Zavoda za zapošljavanje RS.

Učenica četvrtog razreda gimnazije Nadežda Gavrić je četiri sedmice bila angažirana u jednoj osnovnoj školi u Srpcu.


Rad s djecom

- Rad s djecom me ispunjavao i možda se jednog dana odlučim baviti ovim poslom. Ovo je bila dobra lekcija za budućnost - rekla je Gavrić.

Projekt je provelo Udruženje građana C.E.Z.A.R., uz finansijsku podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i logističku podršku Općine Srbac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.