AMNESTIRAN PRED KONGRES

Zašto je Tužilaštvo KS pristalo na nagodbu sa Semirom Efendićem

Iako je pješak poginuo 2018.godine, Tužilaštvo je Efendića optužilo tek u julu 2020, a zatim ekspresno odlučilo napraviti Sporazum o priznanju krivice, 15 dana pred kongres Stranke za BiH

Efendić: Čeka se Kongres. Arhiv

Piše: M. Aščić

4.5.2021

Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad i novi predsjednik Stranke za BiH, nagodio se sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, a u vezi sa saobraćajnom nesrećom od 17 marta 2018. godine u kojoj je poginuo pješak, vijest je koja je objavljena krajem prošle sedmice.

- Nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu, proglasio je krivim Semira Efendića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Izrečena mu je uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo - potvrdila je medijima Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Efendić se teretio da je kao učesnik u saobraćaju iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe tako što je 17. marta 2018. godine u popodnevnim satima vozeći automobil Golf 5 i krećući se iz pravca Grbavice prema Zagrebačkoj ulici, dolaskom na raskrsnicu udario i oborio pješaka inicijala E. S. koji je od zadobivenih povreda umro.

- Sud je prilikom odmjeravanja kazne uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti a strani optuženog, te ga je obavezao na plaćanje troškova postupka - rečeno je iz Tužilaštva.

Zanimljivo je da je Efendić usmrtio pješaka 2018.godine, a tek optužen dvije godine kasnije, u julu 2020.godine. No, umjesto procesa, Tužilaštvo KS odlučilo se na nagodbu s Efendićem. Međutim, nejasno je koje su to olakšavajuće okolnosti koje je Sud uzeo u razmatranje i šta se čekalo skoro godinu dana da se Sporazum zaključi.

Osim toga, ova nagodba s Tužilaštvom došla je sedam dana nakon što je objavljeno da Efendić napušta SDA i prelazi u Stranku za BiH, na mjesto v.d predsjednika. Na taj Efendić je nagodbom s Tužilaštvom, amnestiran pred Kongres Stranke za BiH koji je zakazan 29.maja.

 -  Ishod na sudu je mogao biti drugačiji i mogao je uzrokovati na eventualne nemogućnosti da budem u politici -  kazao je Efendić jučer gostujući na jednoj televiziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.